Popularni ‘’Crveni Đavoli’’ kao i u prethodna dva Evropska prvenstva ulaze kao jedni od glavnih favorita da dođu do samog kraja, iako su u prethodnom periodu zaustavljeni u četvrtfinalu.

Ekipa koju sa klupe predvodi mladi Domenico Tedesco do ovog evropskog prvenstva došla je bez poraza i samo sa dva remija završila kao prva u grupi ispred Austrije.

Ako pogledamo i njihovu FIFA rang listu gdje se nalaze na 3. mjestu odmah iza Francuske i Argentine jasno je da pretenduju na tron. Na posljednja dva EURO-a propisno su razočarali svoje navijače, pošto su ispadali u četvrtfinalu.

Vels je bio iznenađujuće koban te 2016. godine, a četiri godine kasnije zaustavila ih je Italija sa (2:1) koja je kasnije i osvojila kontinentalno takmičenje.

Iako je propustio veliki dio sezone zbog povrede, Courtois je očekivao da će biti putnik na Euro pogotovo nakon što mu je šansu u finalu Lige Prvaka ukazao Carlo Ancelotti.

Ipak će mnogi u Belgiji reći da ni ta povreda nije bila razlog njegovog zahlađenja odnosa sa selektorom Domenicom Tedescom već oduzimanje kapitenske trake u kvalifikacijama protiv Estonije.Courtois je bio ljut, a povreda je kasnije samo olakšala izbor Tedescu.

Ovaj stručnjak je naslijedio Roberta Martineza na mjestu menadžera Belgije u februaru 2023.
i još nije izgubio utakmicu na čelu crvenih đavola.

Belgija će se u grupi E sastati sa Slovačkom, Rumunijom i Ukrajinom. Najbolji rezultat Belgije na kontinentalnom turniru bio je drugoplasirani 1980. godine.Mnogi će reči da je to premalo zbog talenta koji posjeduju.

Predvodnik ove reprezentacije godinama unazad je trenutno najbolji vezni igrač na svijetu. U pitanju je igrač Manchester City-a i glavna zvijezda Belgije Kevin De Bruyne. Ukoliko ga povrede zaobiđu do početka EURO-a, ‘’crveni đavoli’’ će biti i te kako moćan tim.
Uz to ako dodamo odličnu sezonu njegovog saigrača Jeremy Dokua i napadača Leipziga Opendu za očekivati je visok plasman.
(K. Priganica)