Trećeg dana Evropskog prvenstva u Njemačkoj su na programu bila tri susreta, a naravno derbi dana se igra u Gelzenkirhenu gde će od 21 sat snage odmjeriti selekcije Engleske i Srbije.Englezi na ovaj EURO stižu kao jedni od glavnih favorita za naslov prvaka, dok Orlovi žele da konačno na velikim takmičenjima dođu do plasmana u nokaut fazu, što je poslednji put bio slučaj još 2000. Godine.



Engleska je do sada u svojoj historiji osvojila samo jedan Mundijal, i to 1966. godine na turniru koji je održan upravo u ovoj zemlji, a utisak je da je samo jedan trofej na velikim takmičenjima premalo za kolijevku fudbala.



Kada bacimo pogled na sastav Engleza, dolazimo do zaključka da odavno ova selekcija nije imala ovoliko kvalietnih fudbalera, a najviše se i ovog puta očekuje od kapitena Hari Kejna. Napadač Bajerna će imati veliku podršku sa boka od Fodena i Sake, a ne smijemo zaboraviti ni Belingema iza kojeg je jedna fenomenalna sezona u Real Madridu.



Utisak je da selekcija Srbije još uvek nije u stanju da se nosi sa ovako kvalitetnim selekcija poput Engleske i sve osim trijumfa Gordog Albiona bilo bi zaista ogromno iznenađenje.Međutim možda im nadu daje podatak da su na poslednjih pet zvaničnih susreta, što u kvalifikacijama, što prijateljskih, englezi otvarili samo jedan trijumf i to nedavno u duelu protiv Bosne i Hercegovine kada je bilo 3:0, uz podatak da je prvi dio tog susreta završen bez pogodaka.



Zanimljivo na današnji dan prije tačno osamnaest godina u Gelzenkirhenu, u sklopu Mundijala u Njemačkoj, Srbija je doživjela pravu blamažu protiv Argentine kada je bilo 6:0. Osamnaest godina kasnije na istom mjestu Orlovi će pokušati da izbjegnu poraz protiv čini se nikad jače selekcije Engleske.