Iako Španiju ne svrstavaju mnogi u onaj najuži krug favorita na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj, gdje su prije svih Francuska, Engleska, Portugal, svakako da "crvena furija" i na ovaj šampionat dolazi s istim ambicijama kao i uvijek - da osvoji titulu.

Španija bi trebala dovesti mladu ekipu na Evropsko prvenstvo, a među igračima koje je odabrao trener Luis de la Fuente 27. maja su 16-godišnji Yamal iz Barcelone i 21-godišnji Nico Williams iz Athletic Bilbaa.

Bit će to prvi veliki turnir za 62-godišnjeg trenera, koji je zamijenio Luisa Enriquea nakon Svjetskog prvenstva 2022. godine.

De la Fuente je trenirao španske mlade timove nekoliko godina prije nego što se pridružio prvom timu i odlično poznaje mlade igrače koji će biti udarna snaga ''crvene furije''.

Izostavljeni su napadači Marco Asensio iz Paris Saint Germaina, Pablo Sarabija iz Wolverhamptona, Brais Mendez iz Real Sociedada i Gerard Moreno iz Villarreala. Možda je sve iznenadio jedino izostanak mladog Cubarsija koji je u Barceloni postao standardan stoper i nastup na velikom takmičenju bi mu sigurno još više pomogao u karijeri.

Furija itekako zna kako se osvajaju trofeji na evropskim šampionatima, pošto su ih do sad osvajali u tri navrata. Posljednji put na dva uzastopna prvenstva 2008. i 2012. godine.

Međutim, nalaze se u vrlo teškoj grupi s Italijom, Hrvatskom i Albanijom.

(K.Priganica)