Uspjela je reprezentacija Danske na silovit način da “veže” nastup na dva Evropska prvenstva zaredom. Izabranici Kaspera Hjumlanda su imali lak zadatak i opravdali ulogu favorita u grupi “H” kroz kvalifikacije u kojoj su za ozbiljnog konkurenta imali samo Slovence, sa kojima će se susresti i na samom turniru. Žele Skandinavci da ponove iznenađenje kao sa prethodne smotre, kada su stigli do polufinala, što je njihov najveći uspjeh ako izuzmemo osvajanje 1992.

Te 1992.godine igrači Danske su već bili na odmoru kada su pozvani neposredno prije početka utakmice kao zamjena za Jugoslaviju, koja je zbog agresije na BiH bila diskvalifikovana.

Danci su prošli grupu gdje su bili Francuzi,Šveđani i Englezi.Zatim prolaze i aktuelnog prvaka Nizozemsku da bi u finalu porazili svjetske prvake Njemačku sa 2:0.Bio je to nevjerovatan podvig koji se i dan danas prepričava.

Prije tri godine, ekipa Kaspera Hjulmanda pokazala je impresivan ukupni rezultat uprkos šokantnom događaju kada je Kristijan Eriksen imao srčani zastoj u prvoj polovini utakmice protiv Finske.

Na svjetskom prvenstvu u Kataru su razočarali I nisu prošli grupnu fazu.

U Njemačkoj, Danska je izvučena u istoj Grupi C kao Slovenija, Srbija i Engleska. Svoj pohod protiv Slovenaca počet će 16. juna u Stuttgartu;pa će putovati u Frankfurt gdje će se suočiti sa Engleskom 20. juna, a pet dana kasnije će završiti grupnu fazu protiv Srbije u Minhenu.

Zadatak im neće biti lak, ali kontinuitet igara na velikim smotrama je pokazatelj da se Danci ne mogu otpisati niti u jednom momentu. Očekivanja su velika, a ekipa je pravi sklop mladosti i iskustva. Realnost je da su favoriti u duelima sa Srbijom i Slovenijom, dok će Engleska možda biti “prevelik zalogaj”.


(K. Priganica)