Poljska je imala jako zanimljiv put ka EURO-u nalazila se u kvalifikacionoj grupi E sa selekcijama Albanije, Češke, Estonije.

Nisu Poljaci baš blistali kroz kvalifikacije pa su svoje mjesto tražili kroz baraž u kojem su na najuzbudljiviji mogući način prošli dalje. Poljaci su bili bolji u izvođenju penala protiv ekipe Velsa i tako “čekirali” svoju kartu za EURO.

Ipak, sa talismanom Robertom Lewandowskim koji vodi napad, Poljaci se nadaju da će doći do nokaut faze uprkos tome što su izvučeni u jednu od najtežih grupa Eura zajedno sa Francuskom, Holandijom i Austrijom.

Euro 2024: Lewandowski predvodi Poljake u vrlo teškoj grupi

O prva dva mjesta u ovoj grupi će sigurno odlučivati direktan duel između Francuske i Nizozemske. Dok će se ekipa Poljske truditi da otkine barem bod nekoj od ovih selekcija i da kroz direktan meč sa Austrijom pokuša da bude jedna od četiri najbolje trećeplasirane reprezentacije.

Glavni trener Michal Probierz preuzeo je vodstvo seniorskog tima u septembru 2023. nakon otpuštanja Fernanda Santosa, koji je vodio reprezentaciju Poljske manje od godinu dana.


Ipak kao i sve selekcije i Poljaci imaju problema sa ozljedama igrača.Arkadijuš Milik, napadač fudbalske reprezentacije Poljske, neće putovati na prvenstvo Evrope u Njemačkoj, zbog povrede koju je doživio u pripremnom meču protiv Ukrajine.


Već u drugom minutu se Milik povrijedio, njemu je stradalo koljeno, a nakon analiza je utvrđeno da sjajnog napadača nećemo gledati na prvenstvu. Poljska će 16. juna u Hamburgu otvoriti svoju kampanju za Euro protiv Nizozemske.

Euro 2024: Lewandowski predvodi Poljake u vrlo teškoj grupi