Mađarska će treći put zaredom učestvovati na Evropskom prvenstvu, što je podvig sebe za reprezentaciju koja se nije uspjela kvalificirati na turnir 36 godina između 1976. i 2012. godine.

U kvalifikacijama, ekipa Marka Rossija osvojila je prvo mjesto u Grupi G bez ijednog poraza, završivši sa četiri boda prednosti u odnosu na Srbiju sa 16 postignutih i 7 primljenih golova.

Na Euru 2016. u Francuskoj prošli su grupu u kojoj su bili Island, Portugal i Austrija
Ali ih je ubjedljivo porazila Belgija sa 4-0 u osmini finala.

Prije tri godine, imali su nemoguću misiju u grupi smrti u kojoj je bila Francuska, Njemačka i još jednom Portugal.

Portugal ih je porazio sa 3:0 ali su ostale upamćene njihove sjajne partije protiv Francuske 1:1 I Njemačke 2:2.

U Njemačkoj će put do nokaut faze ponovo biti težak za Rossijevu ekipu jer biće u grupi A sa domaćinima Njemačkom, Švajcarskom i Škotskom.

Svoju kampanju počinju 15. juna u Kelnu protiv Švajcarske, odigrat će svoju drugu utakmicu četiri dana kasnije protiv Njemačke u Štutgartu, a onda I posljednji meč u grupi protiv Škotske 23. juna.

Mađarska ima bogatu fudbalsku historiju sa zlatnom erom ‘’lake konjice’’, predvođene jednim od najvećih igrača svih vremena Ferencom Puskasom, koji je osvojio olimpijsko zlato 1952. i završio kao drugoplasirani na Svjetskom prvenstvu 1954. godine.

Napadač Ferencvarosa Barnabas Varga i vezni igrač Liverpoola Dominik Szoboszlai bili su vodeći strijelci tima sa četiri gola u kvalifikacijama i bit će presudni za nadu Mađarske da će se plasirati u šesnaestinu finala, kao što su to učinili u Francuskoj 2016. godine.

Posljednji veliki uspjeh bilo je polufinale u Njemačkoj 1972.godine a od tada pa sve do zadnja dva turnira Mađari su živjeli u prošlosti.
(K.Priganica)