Italija na prvenstvo dolazi kao branilac titule sa ciljem da ponove uspjeh koji je ostvarila samo Španija, a to je odbrana pehara osvojenog na prošlom prvenstvu pobjedom u finalu protiv Engleske nakon penala.

Neće to biti nimalo lako, zbog ne baš najbolje forme mnogih igrača, ali i zbog činjenice da su u “grupi smrti” sa Španijom, Hrvatskom I Albanijom.

Na šampionat su se plasirali uz dosta muke I sa drugog mjesta iza Engleske, a ispred Ukrajine koja je imala isto bodova kao “Azuri”, ali lošiji međusobni omjer. Upravo je međusobni okršaj u posljednjem kolu koji je završen 0:0 odlučio putnika na EURO.

U posljednjem pripremnom susretu uoči Eura, nogometna reprezentacija Italije je u Empoliju pred 16.000 gledatelja pobijedila Bosnu i Hercegovinu sa 1:0.

Pogodak odluke postigao je veznjak Intera Davide Frattesi u 38. minuti na asistenciju Federica Chiese.

Zbog povreda, bez prilike da okuse čari takmičenja u Njemačkoj ostali su Francesco Acerbi i Giorgio Scalvini, defanzivci Intera i Atalante, nakon čega je pridodat Federico Gatti, stoper Juventusa. Pored njih su izostala još neka "jača" fudbalska imena poput Cira Immobillea, Manuela Locattelia i Marca Verattia.

Italija otvara Euro 15. juna protiv Albanije, u drugom kolu pet dana kasnije će odmjeriti snage sa Španijom, a u posljednjem susretu u grupi 24. juna na rasporedu je susret između Italije i Hrvatske.

(K.Priganica)