Treći je dan Evropskog prvenstva u Njemačkoj. U prvom kolu grupe D u Hamburgu su se sastali Poljska i Nizozemska.

Poljaci su turnir započeli značajno oslabljeni jer je Robert Lewandowski morao propustiti ovu utakmicu zbog povrede mišića dok je, s druge strane, ekipa Ronalda Koemana favorit grupe uz Francusku koja sutra igra s Austrijancima.

Euro 2024: Nizozemska nakon preokreta savladala Poljsku

Na kraju je bilo 2:1 za Nizozemsku nakon preokreta.

Poljaci su poveli u 16. minuti. Buksa je pogodio nakon kornera koji je izveo Zielinski.
Nizozemci su potom napravili pritisak, imali nekoliko izglednih šansi. U 20. minuti Van Dijk je šutirao iz voleja nakon kornera, ali je Szczesny sjajno odbranio.
U 29. minuti bilo je 1:1. Gakpo je šutirao iskosa desnom nogom, a Salamon je skrenuo loptu i tako zbunio Szczesnog.
U 42. minuti nova odlična kombinacija Nizozemske, Ake je utrčao u prostor na lijevoj strani, dao povratnu, a Gakpo pucao preko gola.
U 59. minuti velika prilika za Poljsku. Prebacili su loptu na desnu stranu gdje se Kiwior namjestio na lijevu nogu i šutirao s desetak metara, ali Verbruggen je sjajno odbranio.
U 66. minuti sjajan udarac Dumfriesa prohujao je pored gola. Četiri minute kasnije velika šansa za Nizozemsku. Malen je uposlio Depaya koji je odigrao za Dumfriesa, a njegov udarac brani golman Poljske.
U 83. minuti Nizozemska stiže do preokreta. Weghorst je pogodio dvije minute nako ulaska u igru! Ake je prizemno ubacio s lijeve strane, Wijnaldum je propustio loptu, a Weghorst je hladnokrvno matirao Szczesnyja.

Euro 2024: Nizozemska nakon preokreta savladala Poljsku

Dvije velike prilike u finišu za Poljake. Prvo je golman Nizozemske u 89. minuti odbranio udarac Swiderskog, a u nastavku akcije Piotrowski nije zatresao mrežu.
Do kraja se rezultat nije mijenjao i Nizozemski navijači mogli su započeti slavlje.

Sastavi:
Poljska: Szczesny; Bednarek, Salamon, Kiwior; Frankowski, Zielinski, Romanczuk, Zalewski, Urbanski, S. Szymanski; Buksa.
Nizozemska: Verbruggen; Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Ake; Schouten, Reijnders, Veerman; Simons, Depay, Gakpo.