Škotska selekcija se kvalifikovala na drugi uzastopni Euro, što je za njih ogroman napredak jer nisu uspjeli to nijednom u periodu od 2000. do 2016. godine.

U Njemačkoj njihov glavni cilj je da prvi put prođu grupnu fazu takmičenja.

U njihovoj kvalifikacionoj kampanji su momci Stevea Clarkea pobijedili Španiju sa 2-0 kod kuće i Norvešku sa 2-1 u gostima što su bili zaista sjajni rezultati.

Selekcija Škotske je uz Englesku najstarija reprezentacija, a za razliku od uspješnijih ‘’Gordon Albiona’’, Škotima će ovo biti tek četvrto Evropsko prvenstvo. Prvo su odigrali 1992. godine kada nisu prošli grupnu fazu, a isti scenario je bio četiri godine kasnije 1996.

Pasionirani ljubitelji fudbala koji su ovaj sport obogatili jednim od najvećih svjetskih derbija popularnim ‘’Old Firmom’’ između Celtica i Rangersa , EURO su gledali samo preko malih ekrana sve do 2020. godine kada se njihova selekcija po treći put plasirala na evropsku smotru najboljih fudbalskih reprezentacija.

Steve Clarke neće imati puno nedoumica oko sastavljanja ekipe pošto je okosnica tima odavno postavljena, a većinu tima predvode igrači iz Engleske lige.Prvi napadači Škotske su Lyndon Dykes i Che Adams, koji ove sezone igraju u drugom rangu Engleske.

Škotska se nalazi u grupi A Evropskog prvenstva zajedno sa Mađarskom, i domaćinom Njemačkom. Škotskoj je pripala čast da otvori Evropsko prvenstvo protiv domaćina Njemačke u Minhenu na Alijanc Areni 14. juna od 21.00 sat. Pet dana kasnije igraće protiv Švajcarske u Kelnu, a 23. juna završavaju grupnu fazu protiv Mađarske u Štuttgartu na ”Mercedes benz areni”.


(K. Priganica)