Njihovo drugo mjesto iza Danske u Grupi H značilo je da su rezervisali mjesto na turniru, prvi put od Eura 2000. koji se igrao u Belgiji i Nizozemskoj.

Sloveniji će kontinentalni šampionat u Njemačkoj biti drugi od njene nezavisnosti, a generalno treće veliko takmičenje. Također su učestvovali i na Mundijalu u Južnoj Africi 2010. godine kada ih je također s klupe predvodio sadašnji selektor Matjaž Kek.

Slovenija će prije svega računati na iskustvo Jana Oblaka. Golman Atletico Madrida je i kapiten reprezentacije, a tu je i sjajni mladi napadač Leipziga Benjamin Šeško. Dežela u Njemačku stiže nakon odličnog kvalifikacionog ciklusa, s namjerom da svoj kvalitet potvrdi i na velikoj evropskoj pozornici.

Slovenski napadač Josip Iličić bio je iznenađenje kada je selektor Matjaž Kek imenovao svoj privremeni sastav za Euro 2024, a 36-godišnjak se vraća u reprezentaciju prvi put nakon više od dvije godine.

Iličić, koji je postigao 16 golova u 79 nastupa za Sloveniju, posljednji je put igrao za svoju zemlju u novembru 2021. i od tada je napustio Atalantu iz Serije A da bi se vratio u slovenski klub Maribor, jer je patio od psihičkih problema.

Njegovi nastupi ove sezone, postigavši osam ligaških golova pomažući Mariboru da završi na drugom mjestu na tabeli, donijeli su mu priliku da konačno igra na velikom turniru.

Slovenija je izvučena u Grupi C u Njemačkoj, uz Englesku, Dansku i Srbiju.

Turnir će početi 14. juna, a Slovenija će svoju kampanju otvoriti 16. juna protiv Danske.

(K.Priganica)