Ekipa Gruzije je kroz čitave kvalifikacije sanjala san, koji je na kraju i uspjela dosanjati, a to je bio prvi istorijski plasman na EURO. U kvalifikacionoj grupi u društvu Škotske, Norveške i Kipra, Gruzija je čak i solidno izgledala, ali onda je nastupio bolan poraz od Španaca od čak 7:1. No, ovo nije demoralisalo ekipu Gruzije koja u baražu u finalu savladala ekipu Grčke i zasluženo stigla na EURO.
Otkako je zemlja stekla nezavisnost od Sovjetskog Saveza 1991. godine, Gruzija se nikada nije kvalifikovala na Evropsko prvenstvo.

2020. godine su bili vrlo blizu kada su igrali finale baraža za kvalifikacije kod kuće protiv Sjeverne Makedonije, ali su na kraju izgubili 1-0.
Četiri godine kasnije, konačno su uspjeli, pobijedivši Grčku na penale u Tbilisijskoj Boris Paichadze Dinamo Areni.

U polufinalu plej-ofa ispratili su Luksemburg sa 2-0 zahvaljujući Budu Zivzivadzeu, a zatim su u finalu iskoristili promašaje s bijele tačke Anastasiosa Bakasetasa i Georgiosa Giakoumakisa kako bi rezervisali mjesto u Njemačkoj.

Na Euru 2024, tim koji od februara 2021. trenira bivši igrač Bajern Minhena i reprezentativac Francuske Vili Sagnol, biće u Grupi F sa Portugalom, Turskom i Češkom.
Njihov prvi meč na Euru bit će 18. juna protiv Turske u Dortmundu, zatim će Khvicha Kvaratskhelia i njegovi saigrači preseliti u Hamburg, gdje će 22. juna igrati protiv Češke i završiti prvu fazu turnira protiv Portugala u Gelsenkirchenu četiri dana kasnije.

Ekipa Gruzije će po prvi put doživjeti čast da njena himna bude intonirana na Evropskom prvenstvu. Gruzini, nemaju velike ambicije , tako da je za njih svaki osvojeni bod zlata vrijedan. Jasno je da će ekipa Gruzije željeti da se pokaže u što boljem svijetlu i da na najbolji mogući način odigra svoje mečeve. Khvicha Kvaratskhelia je definitivno najzvučnije ime ovog tima, ali ono što krasi gruzijsku ekipu je svakako timska igra.

(K. Priganica)