Hrvatska je na posljednja dva Svjetska prvenstva prkosila svim očekivanjima, ali nikada nije ostavila traga na Evropskom prvenstvu.
Dva puta su stigli do četvrtfinala - 1996. godine, kada ih je pobijedila Njemačka, i 2008. godine, kada su izgubili od Turske na penale.
U posljednja dva izdanja ispali su u osmini finala od Portugala 2016. i od Španije prije tri godine.


U Njemačkoj će morati još jednom da odigraju iznad svojih mogućnosti jer su uključeni u grupu B sa Španijom, braniocem titule Italijom i selekcijom Albanije.
Vjerovatno će to biti posljednji veliki turnir sa reprezentacijom za 38-godišnjeg Luku Modrića, a možda i za druge veterane poput defanzivca Domagoja Vide i napadača Ivana Perišića, koji obojica imaju 35 godina.
Hrvatska se plasirala na Euro 2024. zahvaljujući drugom mjestu u Grupi D, bod iza Turske.


U kvalifikacionoj kampanji pobjedili su u pet mečeva, dva puta izgubili - sa Turskom kod kuće i Velsom u Cardiffu - i jednom remizirali sa Armenijom, postigavši 13 golova i primivši 4 u tom periodu.
U pripremnom period dobro je Hrvatska izgledala na terenu.Prvo sus a 3:0 dobili Sjevernu Makedoniju a onda su savladali I jaki Portugal sa 2:1 što je dobra uvertira pred početak turnira.
Selekcija Zlatka Dalića počeće evropsku kampanju protiv Španije u Berlinu 15. juna, četiri dana kasnije će otputovati u Hamburg na meč sa Albanijom i odigraće posljednju utakmicu grupne faze protiv Italije u Lajpcigu 24. juna.

(K. Priganica)