Evropsko prvenstvo u fudbalu donijet će nam i još jednu novost kada je u pitanju tehnologija i precizno praćenje igre VAR sistemom.

U lopte kojima će se igrati u Njemačkoj biće ugrađen mikročip koji će pomoći kod razrješavanja situacija u kojima je nejasno da li je neko od igrača igrao rukom i da li je bilo ofsajda.

Tehnologija mikročipa zabilježit će svaki pokret lopte i tako će olakšati korištenje VAR sistema.

Trebalo bi da sve funkcioniše tako što će mikročip raditi u kombinaciji sa tehnologijom koja prati ruke i noge igrača, a onda će se praviti 3D prikaz koji će preko VAR sistema praviti sliku i označiti tačno mjesto kontakta lopte i tijela igrača.

Konačna odluka o tome da li se radi o igranju rukom i da li je za to bilo namjere donijet će sudija.Na sličan način biće moguće da se preciznije utvrdi da li je bilo ofsajda.

Mikročip će bilježiti tačan momenat kontakta igrača sa loptom i momenat kada je ona upućena dalje što će lakše odrediti pozicije drugih igrača na terenu u tom momentu.

Roberto Rosetti, šef UEFA-ine sudijske komisije, je danas potvrdio da će se te smjernice koristiti na predstojećem Euru, a od sljedeće sezone u svimtakmičenjima, što će drastično promijeniti sudijske odluke.

Prema novim pravilima, gol neće biti poništen ako je napadač u akciji prilikom postizanja gola nehotice igrao rukom. Prema dosadašnjim pravilnicima, u tom slučaju se gol uvijek poništavao, što je posebno iritirajuće bilo gledateljima Premiershipa u kojemu su se golovi poništavali zaista zbog banalnih stvari.

Promijenjena je i definicija famoznog "neprirodnog položaja" ruke. Odsad je neprirodan položaj ruke samo onaj koji nije rezultat kretnje čitavog tijela u specifičnom trenutku.

Sudije uvijek privlače mnogo pažnje, griješili ili ne, a na ovogodišnjem Euru biće ih 77. Podjeljeni su u 19 timova, od toga 18 iz Evrope i jedan iz Argentine. Njih 20 će raditi kao VAR sudije.

Evropsko prvenstvo počinje 14. juna. Finale će biti odigrano 14. jula 2024. godine.

(K.Priganica)