Belgija je do sada četiri puta dolazila do polufianala na velikim takmičenjima, a poslednji put je to bio slučaj 2018. godine na Mundijalu u Rusiji, kada je ova selekcija u polufinalu odmjerila snage protiv Francuske, iako je po mnogim mišljenjima to bilo i finale prije finala.

Nažalost, taj duel su popularni Đavoli izgubili, a od tada ova selekcija nije mogla dalje od četvrtfinala, i to na EURU, uz konstataciju da je posljednji nastup ove selekcije na Mundijalu bio jako loš.

Pred početak EURA, momci selektora Tedesca su odigrali dva pripremna meča i ostvarili isto toliko trijumfa, i to bez primljenog pogotka. U prvom duelu je ova reprezentacija bila bolja od Crne Gore sa 2:0, da bi u drugom meču sa 3:0 savladali Luksemburg, a dvostruki strijelac na tom meču bio je Lukaku, uz jedan gol sjajnog Trosarda.

Slovaci su od otcepljenja uspjeli da se plasiraju na tri velika turnira, ali ni na jednom od ta tri ova selekcija nije napravila neki ozbiljniji rezultat.

Naravno, poput Belgijanaca i Slovaci su pred početak ovog turnira odigrali nekoliko pripremnih mečeva, a posljednji u nizu desio se prije samo nekoliko dana, kada je ova reprezentacija demolirala nimalo naivnu selekciju Velsa, a taj duel je završen sa 4:0. Prije tog duela su Slovaci slavili i protiv slabašnog San Marina, a taj meč je završen pobjedom Slovaka od također 4:0.

Prva zvijezda tima je naravno fudbaler PSŽ-a, Mlan Skriniar, a pored njega treba istaći još i vremešnog Kucku, Lobotku, Dudu, ali i Lukaša Haraslina, od koga se očekuju golovi.

Ovo je prvi put da se ove dvije nacije susreću u takmičenju. Belgija je dominirala svojom kvalifikacionom grupom sa 20 bodova iz osam mečeva, pri čemu je Romelu Lukaku postigao 14 golova. Slovačka je također bila impresivna, završivši na drugom mjestu iza Portugala, a ispred reprezentacije Bosne i Hercegovine.