Nakon uvodnih poraza u drugom kolu EURA 2024 snage će odmjeriti reprezentacije Poljske i Austrije koje u ovom dvoboju nemaju prava na kiks.

Reprezentacija Poljske smo posljednjih godina navikli gledati na velikim takmičenjima. Gledali smo ih na posljednja četiri Europska Prvenstva, na posljednja dva Svjetska Prvenstva no u kvalifikacijama za EURO nisu oduševili.

Očekivalo se da se prošetaju skupinom sa Albanijom, Češkom Moldavijom i Farskim Otocima no oni su završili tek kao trećeplasirana ekipa. Svoje mjesto na EURU su obezbjedili kroz baraž Lige Nacija u kome su bili bolji od Estonije sa 5:1 i Walesa koga su savladali nakon lutrije jedanaesteraca.Bez obzira što u kvalifikacionom ciklusu nisu izgledali najbolje sa igračima poput Lewandowskog, Zielinskog, Szczesyeg, Kiwiora, Casha i ostalih sigurno da mogu iznenaditi.

U prvom kolu su ostali bez bodova u dvoboju sa favorizovanom Nizozemskom nakon pogotka Weghorsta u samom finišu utakmice. Ipak, i bez Lewandowskog su pružili ozbiljan otpor Nizozemskoj. Iako su dopustili veliki broj gol prilika imali su bod do samog finiša susreta no veliko je pitanje da li sa takvom igrom mogu do bodova protiv Austrije.

Reprezentacija Austrije je na prošlom EURU igrala osminu finala, izgledali su odlično u kvalifikacionom ciklusu no pred njima je na EURU 2024 izuzetno težak zadatak, grupa sa Francuskom, Nizozemskom i Poljskom.Zaista nisu imali sreće sa žrijebom no bez obzira na to ukoliko prenesu igru iz kvalifikacionog ciklusa jasno je da ćemo ih gledati u knockout fazi natjecanja. Oni su u kvalifikacionom ciklusu osvojili 19 bodova i pretrpili svega jedan poraz u jednoj jako zahtjevnoj skupini sa Belgijom i Švedskom.

I u prvoj utakmici Europskog Prvenstva, u dvoboju sa trikolorima su pružili ozbiljan otpor. Poraženi su sa minimalnih 1:0 no u većem dijelu tog dvoboja su bili u najmanju ruku ravnopravna ekipa na terenu.