Završne utakmice grupe A nude dvoboj za prvo mjesto između domaćina Njemačke i Švicarske, kojoj je za čelnu poziciju potrebna pobjeda nad Elfom. Njemačka se lako obračunala sa Škotskom i Mađarskom i tek će Švicarci biti prvi pravi test domaće reprezentacije, u kojoj je u prve dvije utakmice briljirao mladi Jamal Musiala.

Nijemci se nadaju da bi ih mladi Musiala, uz Floriana Wirtza i İlkayja Gündogana, mogao odvesti do trona te tako iskoristiti domaće terene na EURO-u. Njemačka je pobjedom nad Mađarima s 2:0 prošla u osminu finala i današnji susret može iščekivati sasvim mirno.

Švicarci se hrabre nakon sjajnog pogotka Xherdana Shaqirija protiv Škota. Shaqiri je tim golom stigao do pogotka na šestom uzastopnom velikom takmičenju, odnosno na posljednja tri europska i svjetska prvenstva bio je strijelac za Švicarsku. Upitan je, međutim, branič Fabian Schär, koji je većinu utakmice 2. kola skupine A protiv Škotske u srijedu odigrao sa slomljenim nosom.

U drugom susretu ove skupine Škoti dočekuju Mađarsku bez lijevog beka Kierana Tierneyja, za kojeg je završen EURO zbog ozljede bedrenog mišića. Međutim, vjeruju da ih to neće zaustaviti da izbore prolaz u nokaut fazu.

Uprkos porazima u prva dva nastupa, Mađarska još uvijek može do osmine finala ukoliko u posljednjem kolu savlada Škotsku i ako joj se poklope rezultati u drugim skupinama.