Slovenija je osvojila bod protiv Danske nakon što je primila rani gol, ali se uspjela vratiti u drugom poluvremenu. Pod vodstvom selektora Matjaža Keka, Slovenija nije blistala u prvom poluvremenu, ali je znatno poboljšala igru u nastavku i zasluženo došla do remija.

Slovenija ima isti broj bodova kao Danska i bod više od Srbije, pa bi pobjeda u ovoj utakmici mogla da ih približi prolasku dalje, bilo kao drugoplasiranu ili trećeplasiranu ekipu, jer za treće mjesto često su dovoljna samo tri boda.

Sljedeći meč igraju protiv Srbije u Minhenu, prije nego što se vrate na sjever u Keln za posljednje kolo protiv Engleske.Zanimljivo je da Slovenija nikada nije pobjedila na Evropskom prvenstvu kao samostalna zemlja, završivši bez pobjede na prethodnom učešću 2000. godine, a I sada su otvorili remijem sa Dancima.

Srbija je takođe imala loš start protiv Engleske, ali je pokazala značajno poboljšanje igre u drugom poluvremenu.Selektor Dragan Stojković Piksi će vjerovatno napraviti promjene u timu zbog povrede Filipa Kostića i može se očekivati da će mijenjati i formaciju za ovu utakmicu.

Nakon poraza od Engleske, Srbija ne smije da izgubi ovaj meč, što ne bi automatski značilo eliminaciju, ali bi ih dovelo u veoma tešku poziciju pred posljednji duel protiv Danske. Srbija mora da izvuče nešto iz ove utakmice.

Prije 24 godine su nam pružili spektakl na EP 2000 sa utakmicom koja je završila 3:3. Sada na EP 2024, i jedni i drugi se nadaju osvajanju tri boda koja bi ih približila prolasku u osminu finala.