Gruzija će ispisati povijest svojim prvim nastupom na velikom turniru nakon 14 neuspješnih pokušaja od raspada Sovjetskog Saveza.

Oni će svoj debi na Europskom prvenstvu 2024. godine napraviti protiv Turske na stadionu u Dortmundu. Ovo će biti povijesni trenutak za Gruziju, dok Turska dolazi s bogatim iskustvom, uprkos razočaravajućem prošlom Europskom prvenstvu.

Turci su svoj šesti nastup na Euru izborili osvojivši kvalifikacijsku skupinu u kojoj je bila smještena Hrvatska. Vincenzo Montella sjeo je na klupu na sredini kvalifikacija i sa sedam bodova u tri utakmice osigurao plasman s prvog mjesta. U novembru je u Berlinu s 2:3 poražena Njemačka i vatreni Turci počeli su sanjati nešto veliko.

U Njemačkoj živi velik broj Turaka i podrška s tribina bit će ogromna. Iako bi to fanatičnim Turcima trebalo dati dodatnu snagu, lako je moguće da će izgorjeti pod pritiskom.U prethodnih pet međusobnih susreta s Gruzijom, Turska je ostvarila tri pobjede, jedan remi i jedan poraz.

Gruzija je imala težak put kroz kvalifikacije, boreći se s ekipama poput Španjolske, Škotske i Norveške, ali je bila dobra u doigravanju pobijedivši Luksemburg i Grčku, osiguravši tako svoj prvi nastup na velikom turniru. Willy Sagnol više od tri godine radi s reprezentacijom i postiže povijesne rezultate.

Nova generacija predvođena Kvitchom Kvaratshkeliom na turnir dolazi bez velikih očekivanja, ali s puno vjere. Samopouzdanje je dodatno podignuto pobjedom protiv Crne Gore u prijateljskoj utakmici, a Turska na startu je idealna prilika da u državi s manje od četiri miliona stanovnika zavlada potpuno ludilo.