Utakmicom između reprezentacije Slovačke i Ukrajine otvara se drugo kolo skupine E Europskog prvenstva u Njemačkoj. Ovaj meč na rasporedu je danas od 15 sati na Merkur Spiel-Areni u Dusseldorfu.

Nakon prvog kola u skupini E, svjedočimo neočekivanom razvoju situacije. Dva autsajdera, Rumunija i Slovačka, ostvarili su pobjede i trenutno drže prva dva mjesta na tabeli. Trijumf u Dusseldorfu protiv Ukrajine u nadolazećem drugom kolu mogao bi Slovačkoj osigurati plasman u nokaut fazu po drugi put u njihovoj povijesti.

Slovačka možda nema napadačku moć, ali je dobro organizirana i iskusna ekipa, opasna iz kontranapada. Njihovo samopouzdanje je visoko nakon početnog trijumfa na turniru u Njemačkoj, a njihov učinak je veoma dobar, sa samo tri poraza u posljednjih 18 odigranih susreta. Dva puta su izgubili od Portugala i jednom od Austrije.

S druge strane, Ukrajina je imala impresivne kvalifikacije za EURO 2024, završivši treća u izazovnoj skupini s Engleskom, Italijom, Sjevernom Makedonijom i Maltom. Izjednačili su se po broju bodova s drugoplasiranom Italijom, ali su zbog međusobnog omjera završili treći.

Kvalifikacije su osigurali kroz doigravanje, uprkos tome što su sve domaće utakmice igrali na neutralnom terenu, što dodatno naglašava njihov uspjeh. Ipak, turnir u Njemačkoj započeli su loše, uvjerljivim porazom od 3-0 protiv Rumunije.

Možemo reći da je nakon tog teškog poraza u prvom kolu Ukrajina sada pod velikim pritiskom u nadolazećem okršaju sa Slovačkom jer ima imperativ osvajanja bodova u petak a to neće biti nimalo lak zadatak, pogotovo ako uzmemo u obzir kako su izgledali na terenu u prvom meču. Sergej Rebrov sada ima jako malo vremena da proba da ekipu prije svega psihički podigne i spremi za ovaj jako važan meč.