Bosna i Hercegovina kontinuirano dokazuje da je nepresušan izvor različitih talenata iz svih oblasti života, a današnja tema emisije „Dobar dan, BiH“ dokaz je tome u vrlo modernom i zahtjevnom svijetu programiranja i informatike. Naime, Travnik će ove godine biti domaćin svjetskog događaja pod nazivom „Kids Heck Day“ gdje će se osnovci iz naše zemlje okupiti na glavnom gradskom trgu kako bi demonstrirali svoje znanje i kapacitete u takmičenju u programiranju robota koji će se potom trkati kroz grad.
O ovom izuzetno kreativnom, zanimljivom, inspirirajućem, ali i veselom događaju razgovarali smo s Abdulahom Fajkićem, osnivačem škole „Mali programer“, koja je i organizator ovog događaja.

- Drago mi je da potvrdim da je sve spremno za 15. 6. u Travniku i da napomenem da je ovo peti događaj u našoj organizaciji, ali do sada i najveći. Kada smo počeli prije pet godina okupili smo 20-ak djece, a danas će s nama biti preko hiljadu djece iz cijele BiH. Cilj je, naravno, da se djeca upoznaju s programiranjem, robotikom, tehnologijama, ali i da se istovremeno i druže između sebe i upoznaju jedni druge. Istovremeno, širom svijeta od New Yorka do Nairobija djeca istog godišta rade iste zadatke i tako ostvarujemo izuzetnu komunikaciju s djecom iz cijelog svijeta, pa ovo naš događaj čini na neki način i međunarodnim - otkriva detalje događaja Abdulah Fajkić, potvrđujući da je na svjetskom nivou sada izabran ovaj koncept u kojem sva djeca širom planete imaju istog dana u isto vrijeme iste zadatke.
„To će biti izuzetan događaj i prilika za sjajnu interakciju i razmjenu ideja i znanja. Nas će predstavljati preko hiljadu prijavljene djece iz cijele Bosne i Hercegovine, od Velike Kladuše i Cazina preko Sarajeva do Mostara. Kroz aplikaciju koja je stalno uključena djeca međusobno komuniciraju, pričaju i istovremeno odgovaraju na pitanja i kvizove, što ih čini povezanim. Cilj takmičenja jeste da na bazi dostavljenih dijelova prijavljenim školama svaka od njih napravi svog robota prema vlastitoj kreaciji, a onda će ti svi roboti biti doneseni u Travnik i tamo će imati i vlastito takmičenje na našem korzu“, pojašnjava način takmičenja i međusobne komunikacije sve djece organizator Abdulah Fajkić.

Detalje o ovom izuzetno kreativnom takmičenju čiji je cilj ohrabriti našu djecu da rade, uče i sanjaju više i bolje kroz poslove budućnosti, tj. programiranje i robotiku, pogledajte u ovom prilogu.