Odluka Slovenije da prizna Palestinu kao državu je izraz naše posvećenosti miru i pravdi, izjavila je slovenačka ministrica vanjskih poslova Tanja Fajon.

- Danas je historijski dan. Narodna skupština Slovenije zvanično je priznala Palestinu, čime je postala 147. zemlja koja je to učinila. Ovo priznanje je izraz naše posvećenosti miru i pravdi. Slovenija je na pravoj strani historije, doprinoseći dvodržavnom rješenju za trajni mir - napisala je na platformi X ministrica vanjskih poslova Slovenije.


Izrazila je žaljenje što opozicija nije "uspjela napraviti ovaj hrabar korak, jer se u konačnici radi o ispravljanju historijskih nepravdi i priznavanju prava na samoopredjeljenje".
- Palestinsko pravo na državu temelj je pravednog rješenja sukoba - poručila je Fajon.


Ministarstvo vanjskih poslova Slovenije objavilo je na platformi X izjavu Fajon u kojoj je navela da je današnja odluka Slovenije "poruka nade i mira."

- Dragi narode Palestine, današnja konačna odluka Slovenije je poruka nade i mira. Vjerujemo da samo rješenje s dvije države može dovesti do trajnog mira na Bliskom istoku. Slovenija će neumorno nastaviti raditi na sigurnosti obje nacije, Palestinaca i Izraelaca - poručila je Fajon.

Državni zbor (Narodna skupština) Slovenije u utorak je sa 52 glasa "za" podržao odluku o priznanju nezavisnosti i suvereniteta Države Palestine.

- Današnje priznanje Palestine kao suverene i nezavisne države šalje nadu palestinskom narodu na Zapadnoj obali i u Gazi - rekao je premijer Slovenije Robert Golob, objavila je Vlada na platformi X.


Opoziciona Slovenska demokratska stranka (SDS) je neposredno prije početka sjednice povukla prijedlog za konsultativni referendum o priznanju Palestine, koju je podnijela u ponedjeljak. Na sjednici je stranka podnijela novi prijedlog za raspisivanje konsultativnog referenduma, a njeni poslanici su napustili sjednicu, javlja Anadolija.