Federacija Bosne i Hercegovine je, na zahtjev resornog ministarstva, prvi put dobila kreditni rejting. Dvije vodeće svjetske agencije, "Moody`s" i "Standard & Poor`s", dodijelile su Federaciji ocjenu B+/B sa stabilnim izgledima, što odgovara trenutnom suverenom kreditnom rejtingu Bosne i Hercegovine. Resorni federalni ministar, Toni Kraljević, je rekao da je osnovni preduslov finansijske stabilnosti ispunjen, te istakao da nema neizmirenih obaveza prema Federalnom ministarstvu finansija.

U objavljenim izvještajima dviju vodećih svjetskih agencija navodi se kako stabilni izgledi odražavaju kapacitet Federacije BiH da očuva svoju solidnu finansijsku poziciju sa sličnim nivoom duga u naredne dvije godine. Očekuje se da će ekonomski oporavak podržati rast fiskalnih prihoda i da će inflacija prestati vršiti pritisak na operativnu potrošnju.

Kreditni rejting je objektivno sagledavanje stanja određene države ili dijelova države kada je riječ o pitanju mogućnosti vraćanja finansijskih obaveza.

Kreditni rejting je važan naročito zbog investitora. Strani investitori i donatori traže kreditne rejtinge kako bi analizirali vrijedi li davati kredite i ulagati u određeno tržište. Stabilni izgledi Federacije su pozitivna stvar i ukazuju na odgovorno vođenje fiskalne politike u prošlosti, kazao je Goran Miraščić ekonomski savjetnik u Vladi FBiH.

U izvještaju zabrinjava, kaže ekonomski analitičar Admir Čavalić, dio u kojem analiziraju da iako je FBiH ostvarila historijski visoke suficite na kapitalnom računu, perspektiva je ograničenija. Očekuje se slabiji eknonomski rast i dugotrajni inflatorni pritisci, koji su povećali rashode, posebno za socijalno osiguranje i troškove zaposlenih. U tim okolnostima predviđa se da će se budući suficiti smanjiti.

(S.Delić)