Srebrenica je najvažnije mjesto za Bošnjake. Ono što bi cilj Bošnjaka trebao biti jeste povratak načelnika koji neće negirati genocid. Prije osam godina, Bošnjaci su izgubili mjesto načelnika te je na to mjesto došao Mladen Grujičić, negator genocida.

Pred predaju ovjera za predstojeće izbore krenule su špekulacije kako u Srebrenici Bošnjaci neće imati zajedničkog kandidata. Time bi bio dodatno otežan izbor probosanskog kandidata na mjesto načelnika što je izazvalo bijes u javnosti.

O ovoj temi je govorio Hamdija Fejzić, kandidat probosanskih stranaka za mjesto načelnika općine Srebrenica, u emisiji 'Istraga sedmice'.

-Razgovori su se obavljali od prošle godine. A propadali su jer su dolazili da se ne dogovore. Znate da smo i na prošlim izborima imali više kandidata i na kraju smo došli do jednog. Nismo rekli da ćemo brzo da se dogovorimo. Samo Srebreničani mogu da izazovi bijes. Kada pomjeriš jednog portira na drugu portirnicu ima problem. I u ostalim opštinama ima problema ali se to ne prati – kaže Fejzić.

Problem je i sada kada ima samo jedan kandidat jer se uvoze birači iz Srbije. O šansama za izbor u Srebrenici, govorio je Fejzić, naglašavajući da može na kraju biti izabran.

-Zašto ne bih mogao pobijediti!? Ako se otklone nedostatci zašto ne bi pobijedili. Ono tijelo koje pravi razliku su oni koji dobiju trajnu ličnu kartu a dolaze iz Srbije. Kada umru upišu se u Srbiji a ostaju na biračkim spiskovima u Srebrenici. Tu nam trebaju pomoći OHR, CIK i OSCE - poručuje Fejzić.