U nedjelju, 16. juna, muslimani širom svijeta obilježavaju Kurban-bajram. Neizostavni dio je, svakako, i bajramska sofra. A, šta je bajramska sofra bez baklave?

Baklava je slatka pita s orasima. Prema nekim izvorima vjeruje se da su prvu baklavu napravili drevni Asirci koji su koristili beskvasni hljeb koji su punili sjeckanim orasima i prelivali medom, a zatim pekli.

Mnoge domaćice ''muči'' priprema, ali i rezanje ovog kolača, a kako bismo vam olakšali upitali smo food blogericu Elmu Alijagić koja s orasima i korama zaista pravi magiju. Na Instagramu je poznata kao Elmagram s ljubavlju (elmagram_77) te je prati više od 26.000 zaljubljenika u kuhinju.

Za početak, otkrila nam je provjereni recept za baklavu zbog kojeg će vam ukućani i gosti sigurno tražiti komad više.

Od sastojaka bit će vam potrebno: 2 pakovanja jufke za baklavu, 1 kg jezgre oraha i 500 grama putera.

Za agdu spremite: 1 kg šećera, 750 ml vode, 1 vanilin šećer i 2 kriške limuna. Agdu kuhati 5 minuta.

Priprema:

Pola kilograma oraha samljeti sitno, a pola na krupnije. Puter istopiti pa svaku jufku pomastiti prije nego što pospete orasima.

Na početak i na kraj staviti po tri jufke jednu preko druge. Između stavljati po jednu ili dvije i na svaku sipati malo mljevene i malo krupnije jezgre i sve tako dok sve ne potrošite. Obavezno ostaviti putera za kraj, pa premazati zadnje jufke.

Elma kaže kako postupak pravljenja baklava ne bi trebao biti komplikovan, ali da postoje određena pravila zbog kojih uvijek bude zadovoljna finalnim rezultatom.