Veznjak N’Golo Kante iznenađujuće je uvršten na popis igrača Francuske za Europsko prvenstvo, a selektor Didier Deschamps također je prvi put pozvao napadača Paris Saint-Germaina Bradleya Barcolu.

Kanteov povratak nije se očekivao jer je bivši igrač Chelseaja otišao u saudijsku ligu prošlog ljeta nakon što je imao problema s povredama. Šampion Svjetskog prvenstva 2018. nije igrao za Francusku od juna 2022. godine.

Deschamps je rekao da je Kante, koji je odigrao 53 utakmice za Francusku, ponovno pronašao svoju formu u Al-Ittihadu. Kante je osvojio Ligu prvaka s Chelseajem 2021. godine i bio je jedan od najboljih igrača u Premier ligi kada je osvojio naslove s Leicesterom (2016.) i Chelseajem (2017.).

Kante je prvi igrač koji je prešao u saudijsku ligu i bio pozvan u reprezentaciju Francuske.

Nasuprot tome, Barcolino prisustvo u ekipi bilo je očekivano nakon njegove izvrsne sezone u PSG-u. Nakon što je stigao iz Lyona, 21-godišnji krilni igrač s izvrsnom brzinom i driblingom brzo se prilagodio u klubu punom zvijezda. Igrao je odlično u velikim utakmicama i bio je glavni razlog zašto je PSG uspio proći Barcelonu u četvrtfinalu Lige prvaka.

Lijevi bek Real Madrida Ferland Mendy, koji nije igrao za Francusku od septembra 2022. godine, također se vraća. PSG-ov štoper Lucas Hernandez, koji je nedavno operisan nakon puknuća prednjeg križnog ligamenta lijevog koljena je izostavljen sa spiska.

Deschamps ima puno opcija u napadu, s kapitenom Kylianom Mbappeom koji predvodi grupu napadača punih talenta, uključujući Barcolu, Kingsleya Comana, Ousmanea Dembelea, Oliviera Girouda, Randala Kolo Muanija i Marcusa Thurama.

Selektor Francuske želi da njegov tim pokuša obezbijediti plasman u sljedeći krug već u ranoj fazi prvenstva.

-Idealna situacija bi bila da se kvalificiramo nakon dvije utakmice. Ili da budemo sigurni da ćemo biti prvi u grupi. To nije uvijek bio slučaj, ali imati sigurnost u prolazak znači da su prve dvije utakmice bile uspješne. Dakle, očito u takvom slučaju postoji mogućnost, te sloboda da mi kalkulišemo trećom utakmicom - rekao je selektor Francuske Didijer Deschamps

Turnir u Njemačkoj počinje prekosutra, a dvostruki prvak Francuska je u grupi D sa Austrijom, Nizozemskom i Poljskom.