Mljeveno meso često izaziva sumnju jer se ne zna je li u njega dodan hljeb. Roštilj je na lošem glasu zbog dima, sagorijevanja i "pocrnjelih" dijelova mesa.

Profesor doktor Vojislav Perišić, gastroenterolog, nedavno je podijelio svoje savjete o tome što je najštetnije u roštilju te kako pravilna marinada može neutralizirati štetne sastojke.

“Raspitivao sam se kod jednog svog pacijenta koji opskrbljava restorane. Pitao sam ga kako oni pripremaju roštiljsko meso. Objasnio mi je da je prvo važan odabir mesa. Zatim se meso samelje i pomiješa s antioksidativnim koktelom ulja. Dodaju maslinovo ulje, origano i malo senfa. Meso se zatim ostavlja da stoji 8-10 sati u hladnjaku,” objasnio je profesor.

Gastroenterolog otkrio zašto ne bi trebali tražiti luk uz ćevape ili pljeskavicu

Marinada s uljem ima snažan antioksidativni učinak. Kada se meso termički obrađuje, crveno meso može proizvesti prooksidativne tvari, ali marinada ih neutralizira. Profesor Perišić se pozvao na švedsku studiju provedenu u Malmöu koja je pokazala da antioksidativne tvari u marinadi imaju pozitivan učinak na mljeveno meso pripremljeno za roštilj.

“Isto vrijedi i za kobasice. Meso se mora natapati nekoliko sati,” dodao je profesor.

Što se tiče drugih namirnica koje mogu neutralizirati štetne prooksidante u mesu, profesor preporučuje bogate salate. “Mnogo zelenila! Kupus salata, zelena salata, celer – sve to pomaže zbog karotenoida. Luk može izazvati nadutost i žeđ, pa ga ne bih preporučio osim mladog luka,” rekao je.