Stotine Palestinaca napustilo je svoje domove u izbjegličkom kampu Al-Bureij u Pojasu Gaze nakon najnovijih izraelskih napada u utorak, krećući se prema gradu Deir al-Balah.


Ministarstvo zdravlja Gaze saopštilo je da je najmanje 15 Palestinaca ubijeno, a desetine povrijeđeno u izraelskim vazdušnim napadima u utorak na izbjegličke kampove Al-Bureij i Al-Maghazi u centralnom Pojasu Gaze.


Dodaje se da su ranjeni dovezeni u bolnicu Al-Aksa koja je "jedina bolnica koja trenutno pruža zdravstvene usluge za više od milion ljudi, a njen klinički kapacitet ne može podnijeti više ubijenih i povrijeđenih u jeku ove ozbiljne agresije na civile, djecu i žene".
Potvrđeno je da broj ranjenika i pacijenata na odjelima premašuje bolnički kapacitet više od tri puta.


- Pozivamo međunarodnu zajednicu i sve međunarodne organizacije svih slobodnih zemalja svijeta da odmah i hitno rasporede terenske bolnice i medicinske timove kako bi spasili zdravstvenu situaciju u Pojasu Gaze i kontrolisali situaciju s desetinama hiljada ranjenih kojima prijeti opasnost od smrti - navodi se u saopćenju.

Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

(Anadolija)