Neke turističke destinacije su postale sinonim za luksuz i zna se ko tu može da ljetuje - samo oni sa mnogo nula na računu. Mikonos je jedno od najpoznatijih grčkih ostrva upravo po tom mondenskom momentu i cijenama koje su za obične ljude - astronomske.

Cijena prenoćišta u ovom malom bijelom grčkom raju, prema Bookingu, doseže i do nekoliko hiljada eura, a ista situacija i u drugim sličnim evropskim ljetovalištima.

Pored Mikonosa, po luksuznim kompleksima u Grčkoj izdvajaju se Santorini, Krit, Krf, ali i neka mjesta na Halkidikiju.

Smještaj u hotelu sa tri zvjezdice izdaje za oko 300 eura. To je cijena prenoćišta za dvije odrasle osobe, a navedeno je da je doručak uključen u cijenu. Ko želi u hotel sa jednom zvjezdicom više, moraće da izdvoji i više novca.

Svakako jedan od najpoznatijih hotela na Mikonosu je “Santa Marina”, luksuzni resort, gdje noćenje za dvoje u superior sobi košta oko 2.000 eura, a ima soba koje koštaju oko 3.600 eura.

Gdje ljetuju bogataši? Ovo su najskuplja ljetovališta u Evropi

Francuska rivijera je izraz koji već sam po sebi nosi dašak glamura u sebi jer su gradovi Kan, Nica i Saint-Tropez postali omiljeni svjetskoj eliti.
Mnogi su širom Azurne obale usidrili svoje luksuzne jahte jer, kako navodi Luxlife, 90% popularnosti lokacije potiče od populacije koja je ljubitelj nautike.

Jedan od najluksuznijih hotela u ovoj regiji je “Four Seasons Grand-Hôtel du Cap-Ferrat”, gdje jedna noć za dvoje košta više od 4.500 eura.

Marbelja se našla na vrhu liste “Najbolja evropska destinacija 2024”, koju je objavila Organizacija za najbolja evropska odredišta EBD. Naime, ovaj španski grad je dobio skoro 50.000 glasova uglavnom engleskih i američkih gostiju.

Objekat koji se izdvaja po svojoj ekskluzivnosti jeste Marbelja Klub hotel. U pitanju je objekat koji je osnovao njemački aristokrata 50-ih godina. Pored smještaja u elegantnim sobama, hotel ima mogućnost iznajmljivanja vila sa 2, 3 i 4 spavaće sobe i privatnih bazena. Cijena noćenja za dvije osobe košta oko 2.220 eura.

Iza Marbelje po popularnosti slijede Monako, Malta, Ženeva i Batumi u Gruziji. Ova odredišta zauzimaju prvih pet mjesta na pomenutoj evropskoj listi.

Italija takođe ima pregršt mjesta gde se odmaraju bogataši, a “Carter” izdvaja Siciliju i poznata jezera Komo i Garda. Na mapi imućnih turista izdvajaju se još i Korzika, Španska balearska ostrva i Tunis, piše Blic.rs.