Glavni imam Medžlisa Islamske zajednica u Sarajevu Abdulgafar ef. Velić gostovao je u specijaliziranom Bajramskom programu Hayat televizije gdje je govorio između ostalog o putevima kojim Bošnjaci trebaju ići i putevima kojim su do sada hodili.


Glavni imam MIZ Sarajevo za Hayat: Naš put je put Gazi Husrev-bega

U početku je govorio o mubarek danu i izvršavanju obaveza koje se vezuju upravo za ovaj blagdan.

-Kurban-bajram je najveći mubarek dan. U njemu vjernici izvršavaju petu praktičnu dužnost u islamu, peti islamski šart. Obavljaju zapravo hadž, u ovim danima vjernici izvršavaju također i jednu drugu obavezu u islamu, klanje kurbana. U ovim danima se nekako više okrećemo jedni prema drugima, prema komšijama, rodibni, prijateljima, brinemo se jedni o drugima više. Ovo su dani koji naše misli vežu za brojne božije poslanike koji su obilježili ljudsku povijest. Ovo su dani koji nas vraćaju našim izvorima, našoj tradiciji, vrijednostima. Zapravo Kurban-bajram se naziva Eid al-Adha kao i ramazanski bajram koji je Eid al-Fitr od što na od arapskog glagola znači vratiti se. Oba bajrama nas vraćaju na početak našeg puta, za ramazanski bajram se vezuje početak objave Kur'ana a za Kurban-bajram se veže kraj objave Kur'ana. Posljednji ajeti časnog Kur'ana objavljeni su uoči Kurban-bajrama, na Arefatu.



Glavni imam MIZ Sarajevo za Hayat: Naš put je put Gazi Husrev-bega

Metaforički je kazao kako su oba bajrama kamen međaši objave početak i kraj objave Kur'ana.

-Stoga nas ovi dani vraćaju našem Stvoritelju, časnoj knjizi Kur'anu, svetim porukama, vraćaju nas našem poslaniku Muhamedu a.s. i svim prethodnim božijim poslanicima. Vraćaju nas u čistu vjeru, našu plemenitu tradiciju. Jako je važno da mi koji smo vjerski autoriteti, imami, da uputimo određene smjernice našim vjernicima kuda treba dalje da idu. Pošto nas je bajram vratio na početak, trebamo ići dalje, život ide dalje. Stoga je važno da, posebno mladi ljudi, ne naprave neke greške, ne odu nekim pogrešnim putem. Osnovno je pitanje koji je pravi put, posebno nama koji živimo u BiH, Evropi. Imamo neke čudne pojave, društveno političke procese, postoje različite kolovođe koji pozivaju posebno mlade ljude da idu njihovim putevima, obaveza je nas autoriteta da i mi kažemo koji su ispravni putevi.


Efendija Velić je dodao da je naš put ovdje u BiH pored puta Kur'ana i Muhameda a.s. jeste put Gazi Husrev-bega. Jednog velikog i značajnog vakifa koji je podigao grad Sarajevo, džamiju, medresu i brojne druge hajrate i vakufe u Sarajevu i širom BiH - naš put je put Gazi Husrev bega i put drugih bosanskih vakifa.

-Podsjećam vjernike da Gazi Husrev beg ima dosta detalja iz svog bogatog života. Nije imao vlastite djece, supruga mu je kazala da možda oženi drugu ženu i da ima djece veliki Husrev beg, jedan od najbogatijih Bošnjaka, lider, ratnik. On je kazao supruzi da svako dijete koje se rodi u BiH to je moje dijete, svako dijete koje se rodi od Save do mora je moje dijete i ja ću se brinuti o njemu i to je Gazi Husrev beg i Sarajevo, to je naš put, naše omladine i put naše čestite i poštene uleme, učenih ljudi koji su ovdje stotinama godina učili naše ljude čistoj i plemenitoj vjeri. Naš put su knjige naše uleme po islamu koji su pisali ovdje na ovim prostorima. To je put predvodnika naših koji su čak bili spremni ići u zatvor zbog općeg dobra. To je put i naših boraca Armije RBiH koji su stali u prvi saf u jednom presudnom trenutku za našu domovinu i odbranili, sve vrijednosti bh. društva. To je također put naše islamske tradicije u BiH koja je potpuno čista i plemenite.