Advokati Evrope, asocijacija koja okuplja pravnike 46 država Starog kontinenta, uputila je pismo predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisu Bećiroviću u kojem upozoravaju na nepošten i tendenciozan tretman Tužilaštva Bosne i Hercegovine prema poznatoj bh. advokatici Vasviji Vidović.

Vijeće evropskih advokatskih komora i pravnih društava (CCBE), izražava ozbiljnu zabrinutost zbog pritvaranja i pravosudnog maltretiranja, kao i prijetnji koje doživljava Vasvija Vidović, stoji u pismu.

Podsjećaju da je ona bila oficir za vezu Bosne i Hercegovine sa Haškim tribunalom, te da je bila dio tima koji je BiH predstavljao pred Međunarodnim sudom pravde u slučaju tužbe naše države protiv Srbije za genocid.

CCBE podsjeća i da je Vidović godinama istaknuta advokatica koja je pred Tribunalom u Hagu branila trojicu istaknutih bošnjačkih zvaničnika, te da je "od 2010. godine svoju praksu usmjerila u BiH predstavljajući klijente visokog profila i opozicione političare".

Udruženje advokata i pravnika Evrope upozorava i da je Vidović od decembra 2023. na meti glavnog tužioca Bosne i Hercegovine, te da je čak i lišena je slobode.

- Vjeruje se da su njeno hapšenje i krivično gonjenje povezani s njenom javnom kritikom glavnog državnog tužioca (bosanski Srbin) zbog nepodizanja optužnice za negiranje genocida u Srebrenici (krivično djelo po bosanskom zakonu) uprkos brojnim kršenjima ove odredbe.

Također razumijemo da se Vidović često zalagala za vladavinu prava u Bosni i Hercegovini i protiv državne korupcije u svojim televizijskim i općenito medijskim istupima - naveli su.

To joj je, navodi se dalje u pismu, samo dodatno navuklo bijes neprijatelja te su oni podigli optužnicu protiv nje, a prvo ročište zakazano je za 8. jula ove godine, piše dalje Politički.ba.

Evropski advokati dalje u pismu Bećiroviću spominju i incident od 7. decembra, kada je rođendan Vidović, kad je uništena tabla s njenim imenom na uredu njene advokatske kancelarije.

- Cijeli krivični postupak protiv nje prosljeđuje se medijima od Tužilaštva bez obzira na njenu privatnost, njenu profesiju ili pretpostavku nevinosti uopće, te da mediji svaku fazu postupka objavljuju sa njenom slikom i istaknutim imenom.

Razumijemo da se advokatica sada osjeća lično ugroženom i da je u teškoj ekonomskoj situaciji zbog oštećenja njenog imidža.

U ovom kontekstu, CCBE želi da Vam skrene pažnju na Osnovne principe Ujedinjenih nacija o ulozi advokata (koje vam dostavljamo u prilogu), posebno načela 16, 17 i 18 o garancijama za funkcioniranje pravnika i principa 23 o slobodi izražavanja i udruživanja.

S obzirom na gore navedeno, CCBE s poštovanjem poziva Vašu Ekselenciju da učinite sve što je u Vašoj moći da osigura sigurnost advokatice Vasvije Vidović i odbaci optužbe protiv nje budući da se vjeruje da su one povezane sa njenim legitimnim aktivnostima kao advokata. Osim toga, CCBE želi podsjetiti da bi svi advokati trebali biti u mogućnosti da obavljaju svoje profesionalne dužnosti bez straha od odmazde, ometanja, zastrašivanja ili uznemiravanja u cilju očuvanja nezavisnost i integritet sprovođenja pravde i vladavine prava - navodi se u pismu asocijacije pravnika i advokata 46 država Evrope.