Glumac i književnik iz Bosne i Hercegovine Feđa Štukan zadržan je u nedjelju na zračnoj luci "Nikola Tesla" u Beogradu, a danas će biti deportiran u Sarajevo, potvrdio je za portal Nova.rs njegov advokat Ahmed Delimeđac.


Delimeđac je rekao da mu policija nije dozvolila da vidi Štukana, koji je zadržan prilikom pokušaja da uđe u Srbiju, kao ni drugom advokatu Seadu Spahoviću.

- Mi, njegovi advokati, nismo još dobili rješenje o zabrani, pretpostavljamo da je riječ o mjeri koju određuje SIA, a problem kod takvih mjera je diskreciona ocjena Sigurnosno -informativne agencije, odnosno oni čak ni nemaju obrazloženje za tako nešto što određuju. Zapravo, to je jedna kampanja protiv ljudi koji na, ovaj ili onaj način, ne odgovaraju vlastima - kazao je Ahmed Delimeđac.

On je istaknuo kako Štukan dosad nije dobio rješenje o zabrani ulaska u Srbiju, iako se o tome govorilo, nego tek u nedjelju kada je pokušao da uđe ono mu je uručeno.

Mediji podsjećaju da je prošle godine bh. glumac zadržan na graničnom prijelazu između BiH i Srbije nekoliko sati.

Bilo je to odmah nakon što je najprije podržao prosvjede "!Srbija protiv nasilja", a potom i prisustvovao prosvjednoj šetnji u Beogradu.

Kako je kazano za srbijanske medije, Štukan je u nedjelju bio pozvan na književnu večer, tačnije na festival Krokodil.