Tog 13. juna 1933. godine rođen je Dragomir Bojanić Gidra koji se proslavio po maestralnim filmskim ulogama. Jedan od najlegendarnijih glumaca sa ovih prostora, umjetnik koji je “oživio” neke od najkultnijih likova i čovjek koji je zasmijavao milione gledalaca u najranijem djetinjstvu doživio je veliku tragediju. Sjećanje na nju nosio je duboko u srcu iako nije dozvolio da mu ona obilježi život.

Još u najranijoj mladosti ostao je siroče. Njegova majka Novka umrla je od tuberkuloze dok je Gidra bio jako mali, ali to nije bio kraj tragedije za porodicu Bojanić.

Kada je Gidra imao nepunih deset godina njegovo otac Jovan je poginuo.

I tako je Dragomir ostao potpuno sam. U potrazi za načinom da se prehrani i što prije pronađe zanimanje od kojeg će moći da “zaradi svoj hljeb” završio je zanat. Srednju školu za preradu mesa, voća i povrća u rodnom gradu i nakon mature se zaposlio u fabrici konzervi “Crvena zvezda”.

- Po profesiji sam zanatlija. Imam kvalifikaciju stečenu u STŠ Kragujevac, hemijsko-tehnološki odsjek. Glumom sam počeo da se bavim po potrebi službe, u kragujevačkoj fabrici konzervi “Crvena zvezda”. Zatim sam preko amaterskog pozorišta “Sveta Mladenović” došao u Kragujevačko narodno pozorište, čiji sam član dugo bio – ispričao je Gidra u jednom intervjuu s početka sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Upravo tu, u ansamblu umjetnika u Kragujevcu dogodilo se jedno malo čudo koje je omogućilo mladom Dragomiru da svoj raskošni talenat pokaže i izvan granica Kragujevca. Naime, priča kaže da su njegove kolege zajedničkim snagama sakupile novac koji je pomogao Gidri da ode u Beograd i upiše Akademiju.

Odnos sa Markom Todorovićem

Glumili su priijatelje, ali zbog jedne stvari je malo falilo da se snimanje nastavi bez uloge Milana.

Legendarni domaći serijal „Lude godine“ i „Žikina dinastija“ već decenijama se često reprizira i jedan je od omiljenih svim generacijama.

Za ovoliki uspjeh filmova u velikoj mjeri su zaslužni glumci Dragomir Bojanić Gidra i Marko Todorović koji su glumili Žiku i Milana.

Ipak, mnogi ne znaju to da je nakon petog dijela „Žikine dinastije“ Todorović želio da odustane od svoje uloge zbog toga što je Gidra te godine radio na još nekoliko projekata, te su morali da čekaju termin koji njemu odgovara.

„Gidra je te 1985. snimio sedam-osam filmova. Nije znao gdje će prije, jer je igrao i neke predstave u pozorištu“, ispričao je tvorac „Ludih godina“ reditelj Zoran Čalić.

„Ranije sam planirao odmor i neću ga pomjerati. Možete vi bez mene“, citirao je Čavić riječi Marka Todorovića.

„Njegova uloga je bila velika i nije dolazilo u obzir da snimamo bez Marka. Pokušao sam da ga odobrovoljim. Našli smo se nekoliko puta u kafani kako bih omekšao njegov stav. Na kraju smo snimili film koji je doživio nevjerovatan uspjeh kod publike. Gidra je znao za tu priču i često je podbadao Marka na snimanju. Inače, odlično su se slagali. Pripadali su različitim glumačkim stilovima, ali su na setu i van njega bili sjajna kombinacija“, dodao je reditelj.

Iako je na kraju sve riješeno i Todorović nije odustao od uloge, Gidra se često šalio na taj račun.

„A htio si da pobjegneš“, rekao je Bojanić jednom prilikom svom kolegi.