Prelazak na onu drugu aherontsku stranu ne pada lako niti onom vesladžiji koji duše upokojenih prevozi na obalu za koju vele da je bolji i u svemu ljepši svijet od ovoga našeg ovozemaljskog. Nitko se nije vratio da prepriča vrjednosnice komparacije svjetova sa dvije obale rijeke Aheronta.

Za Hayat.ba piše: Akademik Gradimir Gojer

Ovaj kolumnistički zapis nastaje u trenu gorkog saznanja da je nakon duže bolesti preminuo Franjo Vladić, jedna od perjanica negdanjeg veličanstvenog Veleža. Sa ovoga svijeta javljaju da je otišla "trećina" čuvenog BMV trojca (Bajević, Marić, Vladić).

Ja u suzama, pak, odgovaram da je moj drug iz školske klupe, veličanstveni mozak negdanjeg Veleža živ... Živ je moj Kulje, živ, jer takva legenda ne umire.

To kako je Franju Vladića Kulju, reprezentativca negdanje Jugoslavije, kasnije trenera u mostarskim klubovima, Veležu i Zrinjskom "slušala" lopta, kako je taj poslovođa od nogometne "butige" znao pružiti "dubinski" pas, to je, ustvari bila nogometna poezija.

Uvijek kad o nogometnim čudima mostarskim i inim pričam sjetim se taktičke zamisli velikog Sulejmana Sule Repca, koji je objasnio tajnu njegovih i uspjeha tadašnjih Rođenih: "Nema tu filozofije, Kulje i Ćela (Jadran Topić) "zavijušama" u sredinu, a tamo čeka Duškova (Bajević) glava i eto ti gola, to je naša jedina taktika!“

Da, toga sam se prisjetio kada sam u njegovom stanu sa novinarom Zlatkom Serdarevićem posjetio bolesnoga Kulju.

U trenu kad se od istinske nogometne veličine oprostiti valja sjećam se neponovljive scene. Kuljin i moj prijatelj Zlatko Serdarević vidjevši Kulju u postelji nije mogao zadržati suze. Briznuo je u plač i izišao iz sobe, dugo se nije mogao smiriti...

Ponosan što sam sa Franjom Vladićem dijelio školsku klupu, što sam gledao njegova nogometna čaranja i začaravanja, čudesne driblinge i "zavijuše". Kličem: "Živ je Kulje, živ...!!!“

Legende traju.

Mi sretnici koji smo imali priliku gledati Mesija prije Mesija, koji smo gledali mesiju mostarskog nogometa, ne možemo prihvatiti da Kulje više nema. Živ je Kulje!

Legenda traje i odolijeva vremenu!!!