Smeće koje se mjesecima gomila u Pojasu Gaze, koji je pod izraelskim napadima od 7. oktobra prošle godine, predstavlja prijetnju zdravlju ljudi, jer su sve vrste komunalnih usluga u blokiranoj enklavi poremećene od prvog dana rata, javlja Anadolu.

Dok se izraelski napadi na blokirani Pojas Gaze nastavljaju neprekidno već 258 dana, Palestinci koji su zbog izraelskih napada migrirali u Deir al-Belah u centralnom dijelu Gaze nastavljaju život u teškim uslovima.

Palestinci koji žive u improvizovanim šatorima u Deir Belahu bore se sa ratom, nepodnošljivom vrućinom, nedostatkom hrane i gomilom smeća u okolini.

Dok tone čvrstog otpada oko područja gdje se Palestinci sklanjaju prijete zdravlju Palestinaca, porodice u regiji suočavaju se s rizikom od širenja loših mirisa, muha i glodara.

Ujedinjeni narodi (UN) objavili su ranije ovog mjeseca da se 330.000 tona otpada nakupilo u ili u blizini naselja diljem Pojasa Gaze pod izraelskim napadima, što predstavlja katastrofalne rizike za okoliš i zdravlje.

"Do 9. juna, više od 330.000 tona otpada nakupilo se u ili blizu naselja diljem Gaze, predstavljajući katastrofalne ekološke i zdravstvene rizike", objavila je Agencija UN-a za pomoć palestinskim izbjeglicama na Bliskom istoku (UNRWA).

Podijelili su fotografije djece koja traže hranu po smeću u Gazi.

"Djeca svakodnevno kopaju po smeću", saopćeno je iz UNRWA.

Izrael nastavlja brutalnu ofanzivu na Pojas Gaze uprkos rezoluciji Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija kojom se zahtijeva hitan prekid vatre.

Izrael je optužen za genocid pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ), koji je najnovijom presudom Tel Avivu naložio da odmah obustavi operaciju u Rafahu, gdje je više od milion Palestinaca potražilo utočište od rata, piše Anadolija.