Godinama su Pozorišne/kazališne igre BiH u Jajcu i Susreti pozorišta/kazališta BiH koji u promicali domaći dramski tekst bili ozbiljni reprezenti i kvaliteta ali i organiziranosti bh profesionalnog kazališta. Danas je razina na kojoj se nalaze ove manifestacije poražavajuća. Nedostojni tradicije koju baštine i Igre i Susreti i dalje kockaju svoj nimalo lako stečeni ugled!

Piše: Akademik Gradimir Gojer

Treba samo pogledati kome je, a kome nije dodjeljivan Ključ kraljevskog grada Jajca, pa da se vidi "nizbrdica" reputacije ove manifestacije.
Nezainteresirani profesionalni teatarski djelatnici uz neznalice i diletante iz redova domaćina biraju članove žirija krajnje nestručno, dijele "ključeve" po rođačkoj liniji, iznevjeravajući temeljne estetske i etičke zasade Pozorišnih igara BiH i Susreta pozorišta BiH.


Krajnji je trenutak da svjesniji dio teatarske obitelji BiH digne glas protiv obakvog skrnavljenja bh teatarske tradicije.
Inače, ovo što se posljednjih godina dešava izravno je protivno zasadama Igara i Susreta.


Inače, najsvjetlije zasade bosanskohercegovačkih teatarskih festivala koje je utemeljio Radoslav Zoranović, koji je davno trebao dobiti spomenik na jednom od središnjih jajačkih i brčanskih trgova ili bar jednu ulicu u tim gradovima, biti će definitivno uništene sadašnjim neznanjem i diletantizmom onih koji danas rukovode tim manifestacijama.


Sramotan je odnos današnjih vođstava obje festivalske manifestacije prema njihovoj tradiciji!
Bolno za sve nas koji smo godine i djela darivali tim manifestacijama!