Naši gosti bili su profesor Dinko Gruhonjić i Darko Šuković, novinar i glavni urednik portala Antena M.

Naravno, prvi povod bio je nedavno održani „svesrpski sabor“ i donešena Deklaracija za koji mnogi posmatarči i analitičari smatraju da nosi neke asocijacije na Miloševićevu politiku 90 tih godina prošlog vijeka .

Profesor Gruhonjić u održavanju ovog „svesrpskog sabora“ ne vidi ništa novo ni neočekivano ali je kao prvu stvar koji je želio istaći činjenica da je broj okupljenih i prisutnih bio neuporedivo manji nego što je najavljivano:

„To bi moglo da znači da vlasti više ne mogu ni da privedu ono što su dosad mogli, uglavnom ucjenama, jer se radilo o zaposlenim u državnim i javnim preduzećima. Naravno, sve ono što smo čuli i pročitali u Deklaraciji nije ništa drugo nego nastavak male hegemonističke imperijalne politike u pokušaju proizvođenja srpskog sveta. Pri tome, ovoga puta u fokusu je bila Bosna i Hercegovina kako je već trideset godina u fokusu velikosrpskog i velikohrvatskog nacionalizma. Čini se da je to ipak tako da kažem „spisak lijepih želja“ onih koji su ih pisali ali istovremeno i fatamozgorija koja nikad neće zaživjeti ali i dalje ostaje opasna“, naglašava profesor Gruhonjić dok crnogorski novinar i urednik radija i portala Antena M uz slaganje sa profesorom Guhonjićem sve viđeno posmatra kao svojevrstan kič:

„Čini se da je nekim bilo važnije da organizuju izbore nego ovaj sabor koji nam osim kiča u estetskom smislu nije mogao ponuditi nešto više. Ipak, potrebno je pozabaviti se ozbiljnošću i destruktivnim potencijalom i kapacitetom onoga što stoji iza ovog sabora iI Deklaracije koja je na njemu usvojena. Iako sam saglasan da realizacija svih navedenih ciljeva opisanih u Deklaraciji nije moguća, ponavljam da ne treba zanemariti destruktivni potencijal mašinerije koja stoji iza toga. U tom raskoraku ne samo da bi stradala Srbija, na kraju krajeva stradanje Srbije uvuklo bi i stradanje njenih susjeda koji ukljućuju i Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru, a to je onda muka“ podsjeća Darko Šuković.

Gruhonjić i Šuković za "7 PLUS": "Ciljevi Deklaracije nisu ostvarivi, ali su vrlo opasni"

„Važno je istaći“, kaže profesor Gruhonjić da zaštitu prava koja se spominju u imenu Deklaracije najviše ugrožavaju oni koji su ovu Daklaraciju i donijeli. „Oni već gotovo 40 godina guraju svoju vlastitu naciju u propast dovodeći je u civilizacijski ćorsokak i kreirajući kakstrofalne rezultate najviše po srpski narod. Naravno ovo ne treba da čudi jer je nacionalistička politika u svojoj srži autodestruktivna „, poentira profesor Gruhonjić efekte politike koja u Srbiji postoji od Miloševićevog režima.

„Naravno, izjave poput one Andrije Mandića o dvije države jesu opasne ali bi bile još opasnije da on nije tako otvoren“, govori o srpskoj poziciji u crnogorskoj politici Darko Šuković i podsjeća da Crna Gora nije bila u prvom planu ovog skupa:

„Prije bih rekao da je u prvom planu bila Republika Srpska koja kao što znate nije država, ali je odnos prema njenim predstavnicima i Dodiku bio kao da su oni predstavnici prave države. Iako sam rekao da je Crna Gora na neki način bila u drugom planu, to može da zavara samo naivne jer je ovo bilo samo pitanje taktike – strategija je već davno poznata. Dakle, Crna Gora jeste formalno – pravno samostalna država ali je ona od 13 avgusta 2020 godine praktično u rukama Beograda. Ovdje je instalirana vlast koja je podređena i poslušna Beogradu i Moskvi i u ovom trenutku bi, po njima, bilo glupo baviti se i Crnom Gorom na način na koji se bavi Bosnom I Hercegovinom“ upozorava Darko Šuković.

Pogledajte i ostatak ovog vrlo interesantnog i intrigantnog razgovora koji upozorava na opasnosti i detalje koji mogu značajno uticati na stabilnost regiona nakon usvojene Deklaracije na posljednjem „svesrpskom saboru“.