Selekcije Gruzije i Češke remizirale su u prvoj današnjoj utakmici na EURU rezultatom 1:1, a ovaj meč ostat će upamćen po tome što je Gruzija osvojila prvi bod ikad na Evropskim prvenstvima.

Gledali smo dosta sadržajno prvo poluvrijeme. Već u trećoj minuti Giorgi Mamardashvili zaustavlja udarac Adama Hlozeka, a zatim i Patricka Schicka.

Zuriko Davitashvili u desetoj minuti pada u kaznenom prostoru Češke, ali ni govora o penalu tu nije bilo. Giorgi Mamardashvili zaustavlja udarac Adama Hlozeka koji odbijenu loptu ipak šalje u gol u 23. minuti, ali je nakon VAR probjere utvrđeno igranje rukom i gol Češke je poništen.

Guram Kashia je imao veliku šansu na startu nadoknade. S nekoliko metara je loše šutirao i brani golman Češke. No, ranije u toj akciji jedan igrač Češke je igrao rukom. Sudac Daniel Siebert je to pogledao i pokazao na bijelu tačku.

Odgovornost je preuzeo Georges Mikautadze i donio prednost Gruziji, koju nedugo zatim Giorgi Mamardashvili ponovo spašava kada je sjajnu šansu imao Patrik Schick. Anzor Mekvabishvili u 57. minuti propušta uduplati prednost Gruzije, a onda je uslijedila kazna. Samo dvije minute kasnije Ondrej Lingr glavom pogodio stativu na drugoj strani, na pravom mjestu se našao Patrik Schick i poslao loptu prsima u mrežu.

Do kraja utakmice gledali smo uglavnom nalete Češke koja je nastojala doći do pobjede, no Gruzija je izdržala sve nalete i završeno je bez pobjednika.

Gruzija je čak u posljednjim sekundama imala kontranapad tri na jedan, ali nije uspjela doći do gola i pobjede.


Sada i Češka i Gruzija imaju po jedan bod u grupi F i u 3. kolu će morati ići na pobjede kako bi se nadali plasmanu u osminu finala.

Na današnjoj utakmici, spomenimo i to, četvrti sudija je bio najbolji bh. sudija, Irfan Peljto.