Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Guterres poručio je da ne postoji prihvatljiv nivo govora mržnje, javlja Anadolu.

Guterres je povodom Međunarodnog dana borbe protiv govora mržnje uputio saopštenje u kojem je naveo da je govor mržnje pokazatelj diskriminacije, zlostavljanja, nasilja, sukoba, pa čak i zločina protiv čovječnosti.

Naglasio je da su posljedice govora mržnje posebno vidljive u nekadašnjoj nacističkoj Njemačkoj, Ruandi, Bosni i Hercegovini i drugim mjestima.

-Ne postoji prihvatljiv nivo govora mržnje, svi moramo raditi na potpunom eliminisanju govora mržnje - rekao je Guterres.

Upozorio je da je govor mržnje često usmjeren na širok spektar grupa na osnovu rase, etničke pripadnosti, religije, uvjerenja ili političkog mišljenja.

-Posljednjih mjeseci bilježimo porast i antisemitskog i antimuslimanskog govora mržnje na društvenim mrežama i u javnim govorima lidera - kazao je Guterres.

Generalna skupština UN-a je 2021. 18. juni proglasila Međunarodnim danom borbe protiv govora mržnje kako bi se promovirao međureligijski i interkulturalni dijalog i toleranciju u borbi protiv govora mržnje.