Pravo glasa na ovim izborima imalo je 360 miliona Evropljana, a novi saziv Evropskog parlamenta imat će 720 zastupnika, 15 više nego dosad.
Ishod ovih izbora, ali i potencijalni utjecaj novog saziva Evropskog parlamenta na BiH, za Vijesti u 7 komentariše Zlatko Hadžidedić.

- Očito je da se radi o jednom trendu jačanja desnice u svijetu I to se naravno ponavlja i u Evropi. Naravno, EU parlament nije previše značajna insitucija, Evropskom unijom upravlja jedna otuđena oligarhija u Briselu koja zapravo ne polaže računa EU parlamentu, ali je to zapravo indikator onoga što se može očekivati na izborima u pojedinim zemljama. Dakle, jačanje desnice. Što se tiče BiH ovdje je taj tip populističkog nacionalizma i autoritarnog nacionalizma već odavno prisutan. Prije svega je prisutan u Srbiji kroz Aleksandra Vučića. Možda je on jedna od vodećih figura tog modela autoriratrnih nacionalista kakvi se u Ervropi sada pojavljuju i jačaju. Uglavnom, BiH je već duže vremena izložena jednoj takvoj vrsti nacionalizma i mislim da jačanje tih snaga nikako nije povoljno za BiH niti može biti povoljno. Uvijek će se nalaziti ta vrsta ideološke srodnosti sa Vučićem sa Plenkovićem itd. Oni će uvijek podržati radije svoju braću po ideologiji, nego nekakvu građansku BiH za koju se mi ovdje zalažemo – rekao je Zlatko Hadžidedić, stručnjak za međunarodne odnose.

(A.Hadžić)