SAD su tokom devedesetih vodile pregovore da se zaustavi rat u BiH. Razgovori su završeni potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma čime je BiH postala sljednica RBiH.

SAD slanjem svojih ambasadora provodi politiku prema našoj zemlji. Trenutni ambasador Michael J. Murphy je podstaka promjenu vlasti u BiH dajući podršku za nove političke snage.

Večeras smo u emisiji 'Istraga sedmice' razgovarali sa prof. dr. Zlatkom Hadžidedićem, politologom i ekspertom za međunarodne odnose, o politici SAD prema našoj zemlji.

-SAD nisu imale savim jasnu sliku šta rade ovdje. Otkako je došao James O'Brien, koji ima jasniju sliku o ovom dijelu, opet ne mislim da imaju jasnu sliku šta žele da postignu. Nemamo jasnu sliku šta se želi postići sankcijama. Da li je to poštivanje Daytona i normi koje su postavljenje – kaže Hadžidedić dodajući da je bilo vizija koje služe kao potparol srbijanskih vlasti.

Da nešto ne štima u trenutnoj Administraciji SAD, govori i činjenica da pojedinci iz Administarcije daju ostavke na pozicije koje su obavljali. Hadžidedić ukazuje da je to pokazatelj kako nema jedinstvene politike u Administraciji, ne samo prema BiH, te da neke kadrovske promjene mogu biti dobre za BiH.

-To najbolje pokazuje da nema jedinstvene politike kada je ova Administracija u pitanju. Viktorija Newland je podnijela ostavku jer politika nije dala rezultate koje su očekivali u Ukrajini. U svakom slučaju situacija je bolja i nadam se da će poštovati Daytonski sporazum – ističe Hadžidedić.

U svom nedavnom obraćanju, ambasador Murphy je naglasio kako je radikalizam u porastu u našoj zemlji i kako je to problematično za BiH. Hadžidedić ističe kako porast nacionalizma nije ništa novo te da su nove generacije mnogo radikalnije nego njihovi prethodnici.

-Smiješna je to opaska. Nacionalizam u BiH raste od devedesetih pa na ovamo. Neminovno je da se nove generacije radikaliziraju. Što se Murphyja tiče vodio je dvostruku politiku: podržao Schmidta u mijenanju Ustava a sada se postavlja da brani BiH od Dodika – kaže Hadžidedić.

Svojim odlukama Visoki predstavnik, Christian Schmidt, je donio izmjene zakona koje regulišu izbor Vlade FBiH. Time je glas potpredsjednika FBiH, u ovom slučaju Refika Lende, postao nebitan jer bez njegove saglasnosti je izabrana Vlada. Sa ovakvim stanjem, neki mogu reći da se Bošnjaci ovakvim djelovanjem stranaca radikalizuju. Profesor Hadžidedić ističe da nisu ovdje u pitanju Bošnjaci.

-Ne vidim da su u pitanju Bošnjaci. U pitanju je princip da se mlađi radikaliziraju a Schmidtove mjere su otvorile put ka proizvoljnim inetrpretacijama. Tako samo nacionalizam buja. Riječ je o tome da nedostatak pravnog poretka pogoduje radikalizaciji. Možda će izazvati bijes u jednom dijelu populacije a u drugom tijumfalizam što može izazvati radikalizaciju kod obe grupe – navodi Hadžidedić.