Jutros je s Međunarodnog aerodroma u Sarajevu krenula prva grupa od 152 hadžija prema Mekki.

Ove godine maksimalan broj koliko je moglo ići iz Bosne i Hercegovine je popunjen, tako da će ih ukupno ići 2.225 hadžija. Ostale grupe hadžija odlazit će u narednih. Danas je poletio samo jedan avion, a planirano je da do 12. juna sa po dva leta dnevno budu prevezene ostale hadžije. Posljednji let planiran je za 12. juni.

Na ranom sabahu bio je poseban osjećaj biti ispred Džamije „Kralja Fahda“, odakle su hadžije krenule, a prethodno obukle po prvi put nakon dvije i po decenije svoje ihrame u Sarajevu.

Tamo smo razgovarali s porodicom Muhameda Abaza koji je krenuo na odabrani i najznačajni put u Islamu, s majkom i suprugom.

- Ovo treba da svako da doživi i da osjeti. Naravno, molim Allaha dž.š. da svaki vjernik doživi ovo što mi osjećamo u ovome trenutku - rekao je Muhamed.

I Muhamedova supruga nije krila emocije.

- Ovo jutro je nekako je samo nama svjedok, a i mi Njemu ako Bog da da smo čista srca i nijeta i s osloncom na Allaha dž.š. pošli na najljepše putovanje, moleći da u ovome odabranom momentu da nam Allaha dž.š. da olakšanja, primi dove i da se vratimo oni robovi s kojima je On zadovoljan - kazala nam je Amra.

Zbog odlaksa na sveto mjesto neki su od dragosti i spustili suzu.

- Bez riječi sam, nema teksta, zaplakat ću - rekao je samo kratko Azem Šabić dokje rukom pokrivao suzne oči.

- Toliko su me emocije obuzele ima tri dana ne mogu da se smirim. Od srece hoću da poludi - rekla nam je Remzija Kadrić.

- Emocije su ne mogu vam opisati, to je nešto što nikad u životu nisam doživjela, evo već dva tri dana plačem, teško mi je. Dragi Allah mi je uslišio molitve da obiđem to sveto mjesto i da ga mogu posjetiti - poručila je Refija Hadžić.

Većina hadžija je bilo koji idu po prvi put, ali bilo je i onih kojima je drugi put.

- Molim Allaha da svakoga počasti da ide. Ja sam se odlučio na taj put, mlad sam 30 godina imam - kroz osmjeh nam je rekao Bećir Isaković.

- Hvala Allahu, počastio me je drugi put da idem s hanumom, a prvi put sam isao sam. Ne može se objasniti riječima. Moraš imati to iz srca, da bi mogao drugima prenijeti - na kraju je poručio Nermin Hasović.

(Dž. S. K.)