Visoki dužnosnik palestinske grupe otpora Hamas Osama Hamdan rekao je da nema napretka u pregovorima o prekidu vatre s Izraelom u ratu u Gazi.

-Hamas je i dalje spreman očitovati se u korist bilo kojeg prijedloga o prekidu vatre kojim bi se okončao rat - rekao je Hamdan na konferenciji za novinare u Bejrutu.

Optužio SAD za vršenje pritiska na Hamas

Napori arapskih posrednika uz podršku Sjedinjenih Država dosad nisu uspjeli dovesti do dogovora o prekidu vatre.

Uslov Hamasa je da dogovor okonča rat i dovede do potpunog povlačenja Izraela iz Gaze, dok Izrael kaže da će prihvatiti samo privremene pauze u borbama dokle god se grupi Hamas, na vlasti u Gazi od 2007., ne iskorijeni. Hamdan je također optužio Sjedinjene Države za vršenje pritiska na Hamas da prihvati uvjete Izraela.

Hamas: Nema napretka u pregovorima s Izraelom. SAD vrši pritisak na nas

"Hamas je spreman pozitivno se očitovati o svakom prijedlogu koji osigurava trajni prekid vatre"

-Još jednom, Hamas je spreman pozitivno se očitovati o svakom prijedlogu koji osigurava trajni prekid vatre, sveobuhvatno povlačenje iz Pojasa Gaze i ozbiljan dogovor o razmjeni - rekao je Hamdan, misleći na potencijalnu razmjenu talaca u Gazi za Palestince u izraelskim zatvorima.

Kad su borci predvođeni Hamasom upali na područje južnog Izraela 7. oktobra, ubili su oko 1200 ljudi i zarobili više od 250 talaca, tvrde izraelski izvori. Izraelska ofanziva u znak odmazde dosad je odnijela gotovo 38.000 života, prema ministarstvu zdravstva Gaze, i ostavila tu gusto izgrađenu obalnu enklavu u ruševinama.