Hamas i Islamski džihad su u odgovoru na američku ponudu o postizanju sporazuma o primirju i oslobađanju talaca predložili određene amandmane, prenosi Al Jazeera.

Pozivajući se na neimenovane izvore, katarski medij navodi da predloženi amandmani Hamasa uključuju povlačenje Izraela iz cijelog Pojasa Gaze, uključujući granični prijelaz Rafah i takozvani Filadelfijski koridor, koji je dug ukupno 14 kilometara između granice Gaze i Egipta.

Prema izvještaju, palestinski odgovor su katarskim i egipatskim pregovaračima poslali lider Hamasa Ismail Haniyeh i generalni sekretar palestinskog Islamskog džihada Ziad al-Nakhaleh.

Reuters citira zvaničnika upućenog u razgovore, koji je rekao da Hamasov odgovor uključuje i novi vremenski okvir za trajni prekid vatre i povlačenje izraelskih trupa iz Gaze.

Prethodno su u zajedničkoj izjavi, Hamas i palestinski Islamski džihad, izrazili "spremnost da pozitivno" postignu sporazum o prekidu vatre u Gazi, u svom prvom službenom odgovoru otkako je američki predsjednik Joe Biden predstavio, kako je rekao, najnoviju ponudu Izraela o primirju i oslobađanju talaca.

- Odgovor daje prioritet interesima našeg palestinskog naroda i neophodnosti potpunog zaustavljanja tekuće agresije na Pojas Gaze - navodi se u saopćenju.

Dodaju da su svoj odgovor na predloženi sporazum o prekidu vatre u Gazi dostavili katarskim i egipatskim posrednicima, što Doha i Kairo potvrđuju bez navođenja detalja.

Odgovor Hamasa dolazi nakon što je Vijeće sigurnosti UN-a jučer usvojilo rezoluciju koju su predložile SAD pozivajući Hamas da prihvati najnoviji prijedlog Izraela.