O utemeljenim i mogućim pretpostavkama, ukupnoj ranjivosti naše mreže, načinima i potezima koji su potrebni da bi se eventualno preduprijedilo ponavljanje ovakvog scenarija u večerašnjem izdanju emisije „7PLUS“ razgovarali smo sa nezavisnim energetskim stručnjakom Nihadom Harbašem.



„Naravno, još uvijek očekujemo rezultate analize koja će tačno utvrditi uzroke i odgovornost ali je najjednostavnije ovaj kolaps objasniti kao saobraćajnu nesreću na auto putu.Dakle, sva vozila su stala i nisu mogla dalje da idu. Tako ni struja nije mogla dalje ići, a posljedica je da je kolaps pogasio sve elektrane koje proizvode tu struju . Da bi se elektrane vratile u pogon, potrebni su dani, nekad i sati, ali uglavnom dani i svi oni koji kupuju ili proizvode električnu energiju morali su je tad kupit pod određenim uslovima a vjerovatno i sa većim cijenama. Što se tiče odgovornosti, možemo je naći u svima najprije u povećanju ljudskih potreba, poznato je i kakve su temperature bile, ali i odgovornost je na onima koji donose određene propise, zakone i odluke kako bi se spriječile ili smanjile ovakve pojave i rizici. Na državnom nivou nismo još usvojili zakone iz trećeg energetskog paketa a što nam je obaveza, nije spremna ni Uredba o spremnosti na elektroenergetske rizike koja bi definisala šta i kako je potrebno uraditi u ovakvim prilikama. Dakle, dočekali smo jednu nesreću na putu i nismo mogli adekvatno reagovat zbog nedostatke proizvodnih kapaciteta i posljednica je bila da nekoliko sati nismo imali električnu energiju“, obrazložio je detalje uzroka nestanka električne energije u petak Nihad Harbaš, podsjećajući da je korisno i dobro da se što prije integrišemo u ukupan energetski sistem u EU i ispunimo svoje preuzete obaveze.

Harbaš za "7PLUS": Povećanje ljudskih potreba mora pratiti povećanje kapaciteta energije

„Analogija autoputeva u Evropi koji su povezani i integrisani je opet na mjestu. Bitni su nam ti putevi kako biputovali i kako bi imali što manje nesreća. Identično je i u prenosnom sistemu. Niti jedna država u svakom momentu nema dovoljne količine energije, nego nabavlja, kupuje, trguje i zato je bitan ovaj integrisani sistem i svi propisi Evropske Unije nas upućuju na to da moramo imat integrisano tržište umrežene energije. Uz to, sada nam se kao ključni izazaov javlja integracije obnovljivih izvora energije čija je kearkteristika da ih nemamo uvijek kad ih želimo, pa onda fleksibilnost mreže može doći u pitanje. Pri tome stalni smo svjedoci sve veće potrošnje električne energije“, razjašnjava elemente koji utiču na ukupnu prohodnost i razmjenu električne enrgije u Bosni i Hercegovini u odnosu na evropske principe i načine djelovanja nezavisni energetski ekspert Nihad Harbaš.

Pogledajte do kraja ovaj vrlo informativan i interesantan razgovor koji nudi i riješenja i odgovore na moguće naredne postupke koje je neophodno učiniti kako bi umanjili šansu za ponavljanje ovakvog kolapsa.