Zukan Helez, ministar odbrane Bosne i Hercegovine, komentirao je neusvajanje državnog budžeta.
Upitan kada bi se prijedlog najvažnijeg finansijskog dokumenta mogao naći na stolu sjednice Vijeća ministara BiH, odgovara:

- Iskreno, ja sam mislio, nakon one euforije od prošle godine i usvajanja budžeta na početku godine u tim nekakvim zakonskim okvirima - da je to jedan putokaz kako će raditi Vijeće ministara u narednom periodu i to me radovalo. I povećanje budžeta i na vrijeme usvojen. Međutim, desilo se, vratili smo se na neke stare navike kad je bio prošli saziv Vijeća ministara i evo već skoro sad će pola godine, a nismo usvojili budžet. Mislim da je isključivi krivac ministar finansija u Vijeću ministara i njegovi nalogodavci - kaže Helez.

Dalje navodi da "sad imamo jednu čistu opstrukciju i u narednom periodu, ukoliko i dalje bude opstrukcija, pozvat ću predstavnike međunarodne zajednice, prije svega visokog predstavnika, da iskoristi svoje ovlasti i reaguje".

Dodaje da će podnijeti i krivičnu prijavu Tužilaštvu BiH.

- To bi Tužilaštvo trebalo da uradi samo od sebe, ima nekoliko krivičnih djela kad se opstruira usvajanje budžeta. Nažalost, i ranije je to bilo, i kad jednom pustite tim ljudima da rade šta žele i kako žele, onda oni se osile na neki način i to smatraju normalnim. To treba presjeći jedanput i da svi snose sankcije, ukoliko ne rade svoj posao ili da podnesu ostavke - kaže Helez.

Prema njegovim riječima cilj te opstrukcije je prikazivanje države nefunkcionalnom.

- To je jedna opstrukcija koja traje 20 godina i, nažalost, ona se pojačava. Tu opstrukciju predvodi Milorad Dodik, potpomognut ljudima iz vrha Srbije, iz Vučićevog režima. Naravno, tu ima i ruskih obavještajnih službi. Mi to znamo. Oni imaju svoje pipke i u Vijeću ministara i u oba doma, i to nije ništa novo. Mi se s tim nosimo. Odavno predlažem da napravimo izmjene Ustava, da otklonimo te blokade. Naravno, štiteći uvijek nacionalni interes. Tako da ovo će se vjerovatno nastaviti, ukoliko nešto ne poduzmemo na izmjeni Ustava - smatra on.

Bez usvojenog budžeta ne može biti povučena ni prva tranša iz plana rasta EU za Zapadni Balkan. Koliko je ugrožena ova priča?

- Pa nije ugrožena priča, ali šteta je da to nema. U nedostatku novca, posebno u manjem bh. entitetu, tamo kasne plate, primanja, davanja, mene čudi da to opstruiraju ministri iz Rs. Ako ne usvojimo budžet, nećemo dobiti tu pomoć, tu tranšu, prva je sedam posto od skoro dvije milijarde maraka. Do nas je, odnosno do tih ljudi, odnosno do tog ministra i do onog ko na daljinski upravlja s njim – rekao je Helez za FTV.