BiH je neodrživa, zato treba da se razdružimo. Ovo su riječi koje ponavlja predsjednik manjeg bh. entiteta Milorad Dodik kako bi uvjerio građane da je nemoguće živjeti u ovoj državi.

Dodikovi politički potezi su doveli do toga da i pojedini bošnjački političari zaprijete ukidanjem bh. entiteta RS ako se nastavi sa takvim ponašanjem. Dodatni razlog za ovakvo ponašanje bošnjačkih političara je i odnos prema Bošnjacima povratnicima u ovaj bh. entitet. Zbog toga su Bošnjaci opravdano zabrinuti za svoju sigurnost u ovom entitetu.

O statusu bh. entiteta RS govorio je ministar odbrane BiH, Zukan Helez, u našoj emisiji '7plus'.

-Iz međunarodne zajednice kažu da svi problemi dolaze iz tog entiteta. Najbolje bi bilo za taj entitet i BiH da se promijeni struktura entiteta te da se naprave dva kantona: Istočna BiH i Sjeverna Bosna. S tim da se reducira i ovih naših 10 na 5. Ne bi bilo imena entiteta koji je proizašao iz rata. Time ne bi bio niko oštećen. Teritorije i nadležnosti bi se reducirale na manji broj ljudi. Dakle, oba entiteta se trebaju reducirati. Dovoljno bi bilo da imamo kantonalni i državni nivo. Sa puno ljudi sam razgovarao o ovome, i sa onima iz nauke kao i sa učesnicima Daytona. Greške su napravljene i u teritoriji kantona. U Ustavu se kaže da BiH nastavlja kontinuitet RBiH. A ako nastave s ovim glupostima vratićemo se na stari Ustav što nama odgovara. Zato ih pozivamo da se vrate u institucije da radimo i da se ne svađamo – kaže Helez.