Fudbalska reprezentacija Španije je oduševila mnoge s uvodne dvije utakmice na Evropskom prvenstvu u Njemačkoj.

"Crvena furija" je prvo savladala Hrvatsku s uvjerljivih 3:0, a onda je u derbiju bila bolja od aktuelnog prvaka Italije (1:0), s tim da je cijeli susret dominirala.

Španija je tako već osigurala plasman u osminu finala, a jedan od glavnih igrača je 21-godišnji Niko Vilijams (Nico Williams). Talentovani fudbaler Atletik Bilbaa briljira iako pored njegovog imena nema ni gola, ni asistencije, ali na terenu pravi razliku.

Hit Eura ima potresnu priču: Brat mu igra za Ganu, roditelji satima hodali 'stazom smrti'

Noćna mora

Postaje prava noćna mora za rivale. On s jedne i Lamin Jamal (Lamine Yamal) s druge strane prave protivnicima mnogo problema.

Inače, Niko je brat Injakija Vilijamsa, zvijezde Atletik Bilbaa koji igra za reprezentaciju Gane. Njihova životna priča je teška i o njoj bi se mogao napraviti film za Oskara.

Obojica su cijeli život u Atletik Bilbau. Obojica su rođeni u Bilbau, ali su njihovi roditelji porijeklom iz Gane, odakle su početkom devedesetih prešli doslovno krvavi put do novog doma u Evropi.

Njihovi roditelji Marija i Feliks pobjegli su iz Gane i tražili su bolju budućnost za sebe i svoju djecu. Sav novac koji su uštedjeli iskoristili su da plate čovjeka koji je ilegalno prevozio ljude preko granice. Ideja je bila da odu u Englesku, ali ih je taj čovjek prevario i ostavio ih u "nedođiji". Umjesto toga ostali su zaglavljeni u Sahari.

Hit Eura ima potresnu priču: Brat mu igra za Ganu, roditelji satima hodali 'stazom smrti'

Pješke prelazili pustinju

Morali su pustinju da prelaze pješke, po vrelom pijesku i u tom momentu je Marija u stomaku nosila sina Injakija. Otac Feliks je zbog vrelog pijeska ostao bez osjećaja u stopalima. Sa njima su kroz Saharu prolazili i njihovi prijatelji, ali su neki od njih nažalost izgubili živote. Nisu mogli da izdrže vrućinu i umirali su. Sahranjivali su ih usput...

Kada su konačno došli do Melilje, mjesta koji je bio španska kolonija, uhapšeni su. Tada su imali i malo sreće, pošto su dobili advokata koji im je savjetovao da lažu i da kažu da dolaze iz područja zahvaćenog ratom. Rekli su da su iz Liberije. To im je pomoglo, pošto su upoznali sveštenika koji im je sredio dokumentaciju kako bi ostali u Španiji. Našao im je i posao i ubrzo poslije toga se rodio Injaki (15. jun 1994. godine).

Nakon toga su se preselili u Pamplonu i tamo se Niko rodio. Roditelji nisu željeli da im pričaju o prošlosti i svemu što se dogodilo sve dok Injaki nije napunio 18 godina. Tek tada je saznao kroz šta su oni prošli, a ubrzo poslije toga je i Niko čuo životnu priču svojih najmilijih.

Poslije meča sa Italijom Niko je sa malim zakašnjenjem ušao u svlačionicu pošto je primio nagradu za igrača utakmice i tamo su ga saigrači iz reprezentacije dočekali aplauzima. Čim je uzeo telefon prvo je dobio audio poruku od svog brata Injakija.

- Ovo je poseban momenat za porodicu Vilijams - rekao je Niko.

Hit Eura ima potresnu priču: Brat mu igra za Ganu, roditelji satima hodali 'stazom smrti'

- Bili su u zatvoru kada su došli u Španiju, a jedan gospodin je tada rekao da bi volio da ih sretne. I iskreno bih volio da znam ko je taj čovjek i kako je izgledao, jer moja majka ne može da se sjeti bilo čega o njemu, niti je imala prilike da mu se zahvali.
Potresna ispovijest zvijezde La Lige: Roditelji su pili urin da prežive i putem sahranjivali umrle
Potresna ispovijest zvijezde La Lige: Roditelji su pili urin da prežive i putem sahranjivali umrle


Bio je pravnik, adovkat i rekao im je "Iscjepajte svoje papire i objasnite da ste došli ovdje iz zemlje koja je u ratu". S obzirom na to da su Liberija i Gana blizu, skoro da su susjedi, rekli su da su iz Liberije i pocijepali su svoja dokumenta.

Taj gospodin je znao zaposlene u socijalnoj pomoći u Bilbau i oni su pomogli mojim roditeljima, dali su im mjesto da stanuju i tu su upoznali mog kuma, koji im je obezbijedio dom i koji me je krstio. Zato se, u njegovu čast, zovem "Injaki". Pomogao je mojim roditeljima i po njemu su mi dali ime. Da nije bilo tih dobrih ljudi koje su sretali usput, danas ne bismo bili ovdje".

Niko je nedavno produžio ugovor i ima klauzulu od 58 miliona eura koja ne bi trebalo da predstavlja problem za najveće evropske klubove. Prate ga i klubovi iz Premijer lige.

- Interesovanje je normalna stvar, ali znamo da je Niko sretan u klubu. Sretni smo i nismo zabrinuti uopšte - rekao je predsjednik kluba Urijarte.