Predsjednica Sjeverne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova u četvrtak je uručila mandat za sastav nove Vlade Hristijanu Mickoskom, predsjedniku stranke VMRO-DPMNE.
- Pregovori koji su u toku dali su mi za pravo vjerovati da čelnik VMRO-DPMNE-a Hristijan Mickoski ima ozbiljnu priliku formirati Vladu - rekla je Siljanovska Davkova na svečanosti u Vili Vodno, predsjedničkoj rezidenciji u Skoplju.
Mickoski je istakao da će se nova Vlada Sjeverne Makedonije fokusirati na reforme.
- Želim najaviti da će nova reformska Vlada biti uspostavljena već danas. Vlada čija će glavna svrha i dužnost biti baviti se reformama i pomicati procese naprijed - rekao je Mickoski.


Novu Vladu i njen program Mickoski mora predstaviti Sobranju (parlament) najkasnije u roku od 20 dana, počevši od četvrtka.
Nakon što se parlamentu predstave imena ministara i programi koji će činiti novu Vladu, za njeno formiranje je dovoljno povjerenje 61 zastupnika iz zakonodavnog tijela od 120 mjesta.
Savez “Tvoja Makedonija“, predvođen VMRO-DPMNE-om (Unutarnja makedonska revolucionarna organizacija – Demokratska stranka za makedonsko nacionalno jedinstvo), pobjedio je na općim izborima održanim 8. maja, osvojivši 58 zastupničkih mandata u Sobranju, piše Anadolija.