U Šehidskoj džamiji u Han Ploči, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Kiseljak, danas je obilježena 31. godišnjica stradanja Bošnjaka u selima Grahovci, Han Ploča, Tulica i Radanovići. Obilježavanju je prisustovao i ministar za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine Sevlid Hurtić, uz prisustvo porodica žrtava, predstavnika udruženja, vlasti i Islamske zajednice.

Proučena je i hatma-dova pred duše 92 šehida iz tog džemata čija su imena uklesana na spomen-ploči u haremu džamije, gdje su danas brojne delegacije u znak sjećanja na žrtve položile cvijeće.

Prije komemorativnog skupa u Tulici je proučen i Jasin i dova, pred duše šehida, koji su prije 31 godinu strijeljani na putu ispred mesdžida.

Kako je kazao ministar Hurtić, zločini širom BiH bili su skoro identični i sa istim ciljem.

- Nakon svega, i posljedice zločina su iste, od Podrinja do Krajine i od Posavine do Hercegovine. Svjedočim tome često, kad prisustvujem obilježavanju ovih tužnih godišnjica. Kosti ubijenih još tražimo, zločinci su na slobodi ili su pobjegli u susjedne zemlje, zločini se negiraju i relativiziraju, ubice djece i nedužnih civila postaju heroji... Ovo je, nažalost, naša stvarnost i teret, koji ćemo zauvijek nositi. Nosit ćemo ga s tugom i bolom, ali i s velikim ponosom, jer znamo da je naš obraz čist. Zato mi, ovom zemljom i svijetom, hodamo uspravno i dostojanstveno - kazao je ministar.

Dodao je Hurtić da onaj ko je ubio djevojčicu od 13 godina, dječake od 15, 16 i 17 godina, te dobre nene i djedove ove zemlje, za nas nije heroj, on je za nas ološ i kukavica.

- To je usađeno u naš identitet od naših roditelja, nena i djedova i naših predaka. Tome nas čvrsto uči kur’anski tekst i vama svima dobro poznati ajet koji kaže 'Ako neko ubije nekoga koji nije ubio nikoga, ili onoga koji na Zemlji nered ne čini - kao da je sve ljude poubijao' - kazao je Hurtić.

Poslije komemorativnog skupa klanjana je dženaza namaz identificiranom šehidu Edhemu Jusiću, civilu, i nedužnom čovjeku, koji je ubijen u 68. godini života - saopćeno je iz Kabineta ministra.