Četrnaest mjeseci je trajala trakavica oko imenovanja sudije Ustavnog suda BiH koji se bira iz Federacije BiH. Na kraju je jedini kandidat bio Marin Vukoja koji je i potvrđen u Parlamentu FBiH.

Stranke koje čine većinu u Parlamentu nisu ništa vidjele sporno u ovom imenovanju. Čak su tokom sjednice rekli kako su se obavezali na ovo kao dijelom sporazuma sa HDZ-om. A ako je ovo imenovanje protuustavno da će se postupati u skladu sa tim.

Iz opozicije su od početka ovog procesa tražili da pred Parlament FBiH dođe lista kandidata za koju se može glasati a ne da to bude samo jedan kandidat. Zbog kršenja procedura, kako kažu iz opozicije, upućena je apelacija Ustavnom sudu FBiH koja će se u narednom periodu očitovati po ovom pitanju.

O ovoj temi i politikama vladajuće koalicije je govorio naš gost Ajdin Huseinspahić, profesor na Pravnom fakultetu Univerziteta u Zenici, u emisiji '7plus'.

-Ja bih pozvao građane da analiziraju od momenta nametanja trojke na vlast da kažu šta osjete kao poboljšanje. Ovdje je riječ o snisholdljivoj politici prema ambasadama gdje se išlo po mišljenja u te ambasade. To je samo jedna u nizu takvih aktivnsti. Također, neke ruke su morale biti podignute nakon akcije EUROPOL-a – govori Huseinspahić.

Ustavni sud BiH je najviši sudski organ u državi koji prema Ustavu djeluje nezavisno. Ovo je također jedina institucija u državi koja se vodi prostom većinom prilikom donošenja odluka. Zbog toga je imenovanje Marina Vukoje, za kojeg iz opozicije kažu da je blizak HDZ, bilo u fokusu javnosti.

-Kada govorimo o toj opasnosti skrenuo bih pažnju na Ustav, da dvojicu od devet sudija imenuje NSRS a četiri Parlament FBiH. Jasno je da oni koji koaliraju imenuju sudiju koji je po njiohvoj mjeri. Očekivati određenu stručnost je nerealno ali tu je VSTV koji se drži stručnosti. Kada govorite o političkim imenovanjima koji brane ovu državu ne možete govoriti o razaranju države. Trebalo bi ući u dubinu tih političkih imenovanja te ih analizirati. Znate li koliko bi ustupaka morao napraviti Čović u korist BiH da prođe Vukoja. U tom smislu treba biti malo analitičniji i pragmatičniji. Trojka samo ispunjava želje Čovića ali i drugih centara moći koji su ih oktroisali – kaže Huseinspahić.